Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netko je sabotira...

Sve afere Gabrijele Žalac: Bez važeće vozačke naletjela na djevojčicu, misteriozni Mercedes i kuma koja bježi s mjesta nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vinkovcima se dogodila prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno dijete, javila je policija 9. ožujka 2019. Zatim se saznalo da je u nesreći sudjelovala tadašnja ministrica Gabrijela Žalac.

"Očevidom prometne nesreće koja je bila oko 10 sati u Vinkovcima, u Ulici Sv. Ćirila i Metoda, utvrđeno je kako je Peugeot 308, vinkovačkih registracijskih oznaka, vozila žena (40) iz Vinkovaca", rekli su tada u PU vukovarsko-srijemskoj. 

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

Do nesreće je došlo jer je djevojčica neoprezno pretrčavala kolnik. Ministrica nije bila pijana, ali je vozila bez važeće vozačke dozvole. Djevojčicu su prevezli u vinkovačku, a potom i u osječku bolnicu. Nesreću u kojoj je sudjelovala njihova šefica potvrdili su taj dan iz Ministarstva.

Na sam dan nesreće čekala se reakcija ministrice, a ona se 10. ožujka oglasila na svom Facebooku. Objavila je kako je u bolnici posjetila 10-godišnju djevojčicu koja je nakon prometne nesreće operirana. 

"Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu'', napisala je između ostalog Žalac. Kasnije se saznalo da je tu nedjelju bila na krštenju.

Plakala pred kamerama

Idući dan u suzama je još jednom priznala da joj je vozačka istekla. 

"Ja naprosto zbog šoka nisam bila u stanju u subotu dati izjavu. Izletjela mi je pred auto djevojčica. Išla sam u trgovinu. Na licu mjesta sam joj pomogla. Jako sam potresena. Ne znam što da kažem. Nisam ni znala da je vozačka istekla. Evo, tu je vozačka dozvola koja je istekla 9. 6. 2016. godine. No to me ne opravdava", jecala je pred kamerama ministrica. 

Dodala je da je premijeru iz moralnih razloga ponudila ostavku, no na pitanja zašto nije dala i neopozivu ostvaku, samo je ponavljala da je u šoku.

"Ne znam što bih vam rekla o tome, osim da sam u šoku. Ispričavam se hrvatskoj javnosti. Iz neznanja koje me ne opravdava, misleći da vozačka vrijedi duže. Ja to, vjerujte, do subote nisam znala", rekla je. 

Javnost je tada očekivala da će ministrica Žalac odletjeti s funkcije, no tada se iz Banskih dvora moglo čuti kako se takva "nesreća može dogoditi svakome".

"Što se tiče produljena vozačke dozvole, to nije nešto zbog čega bih tražio njezinu ostavku. Ministrica Žalac jako dobro radi svoj posao. Ona ostaje ministrica, po načelu razmjernosti, ovo što se dogodilo nije za ostavku", branio ju je tada i premijer Andrej Plenković.

Žalac je "preživjela", no ubrzo ju je sustigla nova afera. Jutarnji list otkrio je da luksuzni Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, čiji dnevni najam stoji najmanje 1250 kuna, već dulje vrijeme stoji parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac u Vinkovcima. Susjedi su Jutarnjem rekli da Mercedes vozi suprug Mario Žalac, inače u gradu poznati automehaničar. 

Mercedes Žalac nije prijavila u imovinskoj kartici. Njezin suprug tvrdio je da auto nije njegov. A ministrica je opet morala pred kamere.

"Netko je sabotira. Možda je Vlada, možda su Srbi..." 

"Auto u dvorištu je od mojih roditelja, ne razumijem zašto se digla tolika prašina oko toga. Kad auto bude u mom vlasništvu, naravno da ću ga prijaviti. Automobil je u mom dvorištu jer je brat dovezao auto kod mame, pa se oni nemaju gdje parkirati. Moji roditelji su automobil kupili prije dva mjeseca kroz ugovor o najmu", objašnjavala je Žalac. Kasnije se ispravila pa je rekla da je riječ o dugoročnom najmu i da ne zna hoće li ga roditelji otkupiti.

Cijeli slučaj odlučilo je "pročačkati" Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Samo nekoliko dana nakon otkrivanja te afere otkrila se nova. Telegram je pisao o ministričinoj kumi koja je krajem prošle godine pijana naletjela na pješakinju, gurala je na haubi 30-ak metara, a zatim pobjegla s mjesta nesreće. 

"Sve bi se potpuno zataškalo da prijateljica ministrice Gabrijele Žalac, Marijana Obradović, koja je na mene, dok sam hodala nogostupom, u pijanom stanju naletjela svojim automobilom, nije imala nesreću pa je s njezinog Volkswagena otpala registracijska pločica. Da nije bilo toga, vjerojatno se nikada ne bi ni saznalo tko me pokosio”, rekla je za Telegram žrtva te prometne nesreće Natalija Baričević. 

Protiv Obradović tada je podnesena samo prekršajna prijava, iako je u policijskom izvještaju od dana nesreće pisalo da će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu. Telegram se tada pitao je li netko intervenirao kod policije. 

Nakon nesreće navodno je pokušala nagovoriti jednog člana familije da lažno izjavi policiji kako je on, a ne Marijana Obradović, tog kobnog dana, u vrijeme kad se dogodila nesreća, upravljao automobilom. No on je to odbio. Otkrilo se da je već i prije vozila pijana i skrivila nesreću. Nakon toga morala je izaći iz HDZ-a.

U gostovanju u Dnevniku Nove TV ministrica je, a to su joj zamjerili mnogi iz HDZ-a, utvrdila da joj sve afere smješta netko iz stranke. 

Dan poslije njezinu je izjavu komentirao i Gordan Jandroković.

"Možda netko je sabotira i protiv nje lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni", našalio se Jandroković. 

I već su tada mnogi mislili da su dani Gabrijele Žalac, nekadašnje Plenkovićeve miljenice, odbrojeni. No preživljavala je. Sve dosad. 

Dala milijune za informatički sustav firmi koja nema ni internetsku stranicu

Telegram je otkrio da je Ministarstvo regionalnog razvoja u lipnju 2018. posao od 13 milijuna kuna dalo tvrtki s jednim zaposlenim. Raspisali su natječaj za nabavu "cjelovitih i funkcionalnih programskih rješenja informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta". Javila se samo jedna firma, s jednim zaposlenim i bez internetske stranice. Prije toga bili su u blokadi. U odnosu na godinu ranije, prihodi su toj firmi narasli 4740 posto.

Ministarstvo je odbacilo bilo kakvu insinuaciju o namještanju natječaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene