Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRO PRIOPĆENJE

Promijenjen statut Vukovara, ćirilica prestaje biti ravnopravno pismo: "Tako to izgleda kada primjena prava ovisi o onome tko je na vlasti"

Nakon što je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donijeta odluka kojom se srpskoj nacionalnoj manjini u tom gradu ukida pravo službenog korištenja ćirilice i srpskog jezika, oglasio se vukovarski gradski viječnik i predsjednik DSS-a Srđan Milaković.

Povodom današnje odluke Gradskog vijeća Grada Vukovara kojim je srpskoj nacionalnoj manjini onemogućena ravnopravna službena uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma, oglasio se Demokratski savez Srba koji javnosti poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti, a čije redove potpisuje predsjednik DSS-a i vukovarski gradski viječnik Srđan Milaković.

"Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donijeta je odluka o izmjeni statuta grada kojom je ukinuto pravo srpske nacionalne manjine na ravnopravnu službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Izgleda da je to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kom vremenu je od raznih državnih tijela učinjeno sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada niti ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rješenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je isti pokazao postotak zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto – nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži.

Kako je na današnjoj sjednici gradskog vijeća jedan vijećnik rekao: "Mi ne moramo mijenjati statut i ukinuti ovo pravo, ali hoćemo". Tako to izgleda kada primjena prava zavisi od onoga tko je na vlasti, a priznaje samo silu.

Nažalost, ovo je još jedna od mnogih poruka srpskoj nacionalnoj manjini od strane politike i institucija u Republici Hrvatskoj da se prava koja su joj zakonom zajamčena primjenjuju na "žličicu" i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Republici Hrvatskoj nema. Iako Republika Hrvatska ulazi u sve jaču integraciju s Europskom unijom ipak u civilizacijskom smislu, u poštovanju ljudskih prava ne pokazuje da tu i pripada.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara DAN SJEĆANJA Ivan Penava za Dnevnik Nove TV: "Nema smisla pričati o nekakvim kolonama. To smo kao društvo nadišli"

Pročitajte i ovo Ivan Penava - 1 "Prodali su mi priču" Pogledajte Penavu u ležernijem izdanju: Priznao što misli o Vukovaru, ali i zbog čega se razlikuje od ostalih konzervativaca

Na kraju, svi znamo da ovo pravo koje je sada ukinuto nikada stvarno nije niti zaživjelo. Ali to je simbolika koja pokazuje odnos institucija prema pripadnicima jedne degradirane, ratom i politikom opustošene zajednice i pravima koje ona ima. A taj odnos je takav da sigurno neće obnoviti povjerenje. Što se srpskog jezika i ćiriličnog pisma tiče, to nam ipak nitko ne može oduzeti", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene