Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN SJEĆANJA

Ivan Penava za Dnevnik Nove TV: "Nema smisla pričati o nekakvim kolonama. To smo kao društvo nadišli"

Cjelodnevna kiša, koja je konačno prestala padati oko 17 sati, nije spriječila 80 tisuća ljudi koji su danas došli u Vukovar. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić, kazao je da osjeća tugu i težinu koju nosi ovaj dan, ali i ponos.

"Imali smo danas doista predstavnike svih političkih opcija u Vukovaru, a došli su i članovi većine navijačkih skupina što šalje nekakvu poruku. Imali smo jučer predsjednika, danas premijera, predsjednika Sabora i poruke koje su poslane one su koje smo očekivali", kazao je.

"Tu nema smisla pričati o nekakvim neredima, kolonama. Vukovar je to sve nadišao, kao društvo smo to nadišli. U zajedništvu, u mislima s ljudima."

Penava je poručio da ničiji ego ne smije dominirati te da je odavanje počasti žrtvama jedini put i način kako stavljamo sebe barem u jednoj milisekundi u ravan s ljudima kojih više nema.

"Ne možete doći i razmontirati Vukovar"

Vukovarski gradonačelnik dodao je da jedan jedini faktor iz političkog spektra koji se ne uklapa jest SDSS i politika koju oni propagiraju.

"Poslao sam poruku da su dobrodošli, ali ne možete doći dan prije iz provokacije, ne komemorirate nikakve žrtve, ništa se 17. studenog nije dogodilo. Ne možete doći i pokušati razmontirati Vukovar. To je nemoguća misija", poručio je te dodao: "Nadam se da će u njihovim glavama sazrijeti svijest da rade loše prije svega srpskoj nacionalnoj manjini."

"Ako postoje nekakvi sporni trenuci, dajte ime, prezime, datum i nitko vam neće ništa braniti", kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI DANA SJEĆANJA Pupovac odao počast žrtvama u Vukovaru: ''Naša nazočnost ovdje danas je kao da smo u Koloni sjećanja''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUŽNA OBLJETNICA Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom: ''Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga''

Upitan zašto smatra da će po tom pitanju sljedeće godine biti bolje odgovara kako će u Gradu Vukovaru početi bili malo oštriji. "Nekako smo naučili zbog mira u našem gradu i zbog međusobnog suživota podnositi jako puno. Sazrjelo je vrijeme da nekim stvarima kažemo doviđenja, da krenemo graditi budućnost", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene