Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak na ljeto

Što hrvatski gospodarstvenici mogu naučiti od poljskih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Poljskoj se govorilo o jačanju suradnje sjevera i juga Europe.

Migrantska kriza bila je nezaobilazna tema razgovora hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Dudom.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Tijekom službenog posjeta Poljskoj, bilo je riječi i o inicijativi Jadran - Baltik - Crno more i jačanju suradnje sjevera i juga Europe. Zato je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predsjednicu pratilo i brojno gospodarsko izaslanstvo.

A što hrvatski gospodarstvenici mogu naučiti od poljskih?

 

'Hrvatski gospodarstvenici od poljskih kolega ponajprije mogu doznati kako učinkovito koristiti europske kohezijske fondove. Poljaci su tu naime prvi u Europi. Između 2007. i 2013. iskoristili su čak 80 milijardi eura.

Cilj samog gospodarskog foruma je jačanje međusobne robne razmjene. Ona je 2014. iznosila oko 570 milijuna eura pri čemu je hrvatski izvoz u Poljsku bio daleko manji od uvoza iz te zemlje.

Kako bi se to promijenilo, ali i nastavilo dalje jačanje suradnje, važna je inicijativa Jadran - Baltik - Crno more.

Hrvatska predsjednica najavila je kako će početkom ljeta organizirati sastanak na političkoj, ali i gospodarskoj razini na kojem će se razgovarati o konkretnim projektima.

Najvažniji su povezivanje infrastruktura, odnosno energetske i prometne infrastrukture. Predsjednica je tako spomenula izgradnju LNG terminala u Omišlju i njegovo povezivanje s Poljskom. To bi, uvjerena je, dovelo do jačanja gospodarskog rasta, ali i rasta životnog standarda kroz pad cijena energenata', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota koji je pratio gospodarski forum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene