Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZA U HRVATSKOJ

Dan koji je uzdrmao Vladu: Hladnokrvno razrješenje ministara i još 9 važnih događaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam kratak pregled događaja koji su obilježili jučerašnji dan, koji je po političkim posljedicama možda najvažniji u recentnoj povijesti Hrvatske.

Nakon što u četvrtak trojica Mostovih ministara nisu podržala prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se odbaci inicijativa za razrješenjem ministra financija Zdravka Marića, sve je krenulo u smjeru koji nitko nije mogao ni zamisliti. Donosimo vam kratak kronološki pregled jučerašnjih turbulentnih zbivanja.

1. Šok na sjednici

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 1 je li se dogovorio s Milanovićem? Grmoja u Dnevniku Nove TV otkrio: "Da sam znao da će se to dogoditi, ne bih to napravio" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Nakon što je Klub zastupnika SDP-a prošlog tjedna podnio predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću, Vlada je danas u dnevni red na samoj sjednici uvrstila davanje očitovanja Hrvatskome saboru u vezi s Prijedlogom za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija.

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio kako "Vlada ne prihvaća inicijativu za smjenom ministra Marića", zamolivši članove Vlade da glasuju za taj njegov prijedlog, svi su članovi Vlade podržali prijedlog, osim Mostovih ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje. Na sjednici nije bio Mostov ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić.

"Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", rekao je premijer mrtav hladan, na iznenađenje svih prisutnih.

2. Božo Petrov: Ovo je čin rušenja Vlade

Predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov je nakon razrješenja triju Mostovih ministara rekao da je to čin rušenja Vlade. "Nisu nam rekli za ovaj manevar", kazao je Petrov.

''Andrej Plenković pokušava danas razriješiti tri ministra Mosta iza kojih stoje rezultati, tri milijuna iz fondova, obračunavanje s kriminalom u gospodarstva... radi ministra koji objektivno više ne može biti ministar financija, jer se mora izuzimati iz financijskih odluka. Ovim činom očito se kreće u rušenje Vlade, radi nestranačkog ministra. Plenković treba dati odgovor je li i on to spreman napraviti ili će nastaviti politiku HDZ-a'', rekao je Petrov povukavši paralelu s politikom bivšeg HDZ-ovog lidera Tomislava Karamarka.

''Oni danas nisu smijenjeni, premijer je ishitrenom odlukom pokušao smijeniti ministre. Vlada u ovom trenutku nije stabilna, za stabilnost je odgovoran premijer'', poručio je Petrov.

3. "Zemlja je po drugi put žrtva kaosa u odnosima HDZ-a i Mosta"

Reakcije oporbe nije trebalo dugo čekati. SDP je odmah zatražio nove izbore

"Ono što sad očekujemo je odgovornost Plenkovića, da sazove nove izbore, jer ovo nema nikakva smisla. Ovo je sve jedna velika lakrdija i sramota", rekao je saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić novinarima u Saboru.

"Po drugi put u godinu dana Hrvatska je talac jednoga čovjeka - prvi put Tomislava Karamarka, drugi put Zdravka Marića. Hrvatska trpi posljedice drugog lošeg braka HDZ-a i Mosta, opet zbog opterećenosti aferama jednog člana Vlade. SDP je spreman preuzeti odgovornost u svakom trenutku da zamijeni ovu lošu Vladu", kazao je njegov stranački kolega Arsen Bauk.

"Dvaput smo spašavali Hrvatsku, spremni smo i treći put. Jedino tko može dati stabilnost Hrvatskoj su njeni građani", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Iz HNS-a su pak poručili kako ne priželjkuju nove izbore, ali i odbacili spekulacije da će sudjelovati u preslagivanju Vlade

''HNS neće sudjelovati u Vladi RH. Prestanite nas gurati u tu priču. Očekujemo da će premijer Plenković potvrditi u kratkom vremenu da ima parlamentarnu većinu i bez Mosta. Nalazimo se u krizi koja zahtijeva odgovornost i stabilnost. HNS uopće ne priželjkuje nove parlamentarne izbore. Ne zato što se bojimo rezultata, nego jer treći izbori u 18 mjeseci ugrožavaju gospodarski sustav i žrtve smo koalicije kaosa HDZ- a i Mosta. Ovo je drugi put da je čitava zemlja postala žrtvom odnosa kaosa HDZ-a i Mosta u trenutku kada našoj zemlji treba stabilnost, mir i neugrožavanje pozitivnih gospodarskih rezultata i rejtinga Hrvatske'', rekao je Vrdoljak.

''Doživljavam ovu situaciju dramatično kao i cijela hrvatska javnost. Prijete nam novi izbori. To ne bi bilo dobro, izbori bi zakočili sve dobro što se radi. Nadam se da će stranke kojih je više protiv HDZ-a u ovom trenutku iznaći dogovor i da će se složiti nova Vlada bez HDZ-a'', rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak te dodao kako HDZ nema njihovu potporu i da neće sudjelovati u preslagivanju Vlade.

4. Plenković samouvjeren: "Imat ćemo većinu"

Premijer Andrej Plenković poručio je iz Vlade kako će imati većinu u Saboru i najavio rekonstrukciju Vlade.

"Ministri koji nisu u stanju dati potporu svojem kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade. Ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera ne želi drugom dati ruku. Vlada ide dalje. HDZ ide dalje", kazao je Plenković.

"Mislim da novi izbori nisu realni, ali ako do njih iz nekog razloga dođe, ja sam spreman", rekao je Plenković i dodao da mu nije neophodan potpis predsjednika Sabora za smjenu ministara. Potpisi za sastavljanje većine počeli su se prikupljati već navečer nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

5. Može li premijer jednostrano razriješiti ministre?

Premijer Plenković u Sabor je poslao i izvješće o razrješenju triju Mostovih ministara. Pritom se pozvao na članak 110 Ustava koji propisuje da "rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora".

"Budući da nisu sami ministri dali ostavku, oni formalno ostaju ministri dok god imaju povjerenje Hrvatskog sabora. Naravno da to de facto ne znači puno, jer čim nemaju povjerenje Premijera, nemaju što raditi u Vladi", pojasnila je daljnju proceduru ustavna stručnjakinja Sanja Barić s katedre za Ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Naglasila je i kako samo razrješenje ne treba potpis predsjednika Hrvatskog sabora.

6. Oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Predsjednica je od premijera dobila čvrsto uvjerenje u neupitnost stabilnosti funkcioniranja Vlade.

Predsjednica Republike će pozorno pratiti situaciju u Vladi i Hrvatskom saboru te odnose među političkim strankama u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, kao i do sada biti jamac stabilnosti političkog sustava te poštivanja Ustava i zakona, te skrbiti za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti", navedeno je u priopćenju iz Ureda predsjednice.

7. HDZ je spreman i na nove izbore, ali...

Nakon sastanka s Predsjedništvom stranke i ministrima HDZ-a javnosti se ponovno obratio premijer Plenković i kazao kako su, ako treba, spremni ići i na nove izbore.

"Održali smo sjednicu i dobio sam jedinstvenu podršku članova Predsjedništva i Vlade. Na tu sam odluku bio primoran nakon što je troje kolega odlučilo glasati protiv očitovanja Vlade. Dobio sam i punu potporu da pristupimo formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija. Ako u idućima danima ne dođe do formiranja parlamentarne većine i ja i HDZ spremni smo ići i na nove izbore", poručio je Plenković.

Bivši ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović je rekao kako ne zna hoće li podržati premijera Plenkovića, tj. da će donijeti odluku kada vidi tko će činiti tu većinu i pod kojim uvjetima. 

Nezavisna kandidatkinja u Klubu HDZ-a i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Bruna Esih je kazala kako neće dati podršku Plenkoviću.

8. Ozbiljne Grmojine optužbe 

Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio je teške optužbe na račun premijera Andreja Plenkovića i povezao situaciju s istragom u Agrokoru.

"Činjenica je da su po prvi put počele određene istrage u Agrokoru. Zanimljivo je da je donesena odluka o razrješenju ministara MOST-a i da ta odluka stupa na snagu odmah. Očito se netko boji što ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa rade, tj. namjeravaju napraviti", kazao je Grmoja.

9. Bivši premijer u nevjerici 

O krizi vlasti, drugoj u manje od godinu dana na pitanje Dnevnika Nove TV progovorio je i bivši premijer Zoran Milanović. Zbog Agrokora, a ponajviše kredita HPB-a, on ne bi, kako kaže, dvojio oko smjene ministra Zdravka Marića.

"Ja bi stvarno pozvao sadašnjeg predsjednika Vlade da smijeni ministra financija, jer to je neobranjivo! Ja ne kažem da je to kriminal, ali priča da je to pokriveno pravilima je ona stara priča neprijatelja otvorenog društva jer neke od najvećih svinjarija u povijesti moderne civilizacije su rađene u skladu s uredbama, naredbama, pravilnicima i bile su pokrivene njima. To je naprosto nemoralno i to se ne radi i to treba priznati. U protivnom, ja ovo vidim kao jednu malu krizu Hrvatske! Dakle, ne mogu vjerovati - imam svoje mišljenje o HDZ-u i o Andreju Plenkoviću, ali ne mogu vjerovati da im je to normalno! Jer znam da tamo ima ljudi kojima to nije normalno! I to treba iskorijeniti jednom za svagda. Ja predlažem da smijene tog ministra. Ili neka on sam da ostavku. Ne mogu vjerovati da netko u 2017. godini u Hrvatskoj misli da je takvo nešto OK. Nije OK!", kazao je Milanović.

10. Na koliko glasova Plenković doista može računati?

Preslagivanje većine ili izbori, čini se da se vraćamo na samo te dvije opcije. Postavlja se stoga pitanje: na koliko saborskih ruku može u ovom trenutku računati Andrej Plenković ako želi nastaviti voditi Vladu?

"Oni su već popodne počeli prikupljati potpise, naravno i HDZ-ovih zastupnika, ali i svojih koalicijskih partnera. Ugrubo smo probali vidjeti koliko ruku u ovom trenutku može imati HDZ. Za sada imaju vjerojatno 72 zastupnika na svojoj strani, ali iako to još nije potrebnih 76 ruku, to je već velika, pristojna prednost na samom početku", kazao je u svojoj analizi reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene