Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči obljetnice tragedije

Pupovac ne ide u Vukovar, potpredsjednica Vlade upozorila: "Trebali smo i htjeli biti u Koloni sjećanja, ali ne možemo"

Predstavnici SDSS-a i drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj poručili su u petak da njihov neodlazak u Vukovar i Škabrnju nije zbog straha od prijetnji, već zato što se njihovu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta pretvara u povod za fizičko sukobljavanje.

"Trebali smo i htjeli smo danas, kao i prethodnih godina, biti na Dunavu za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu", stoji u izjavi povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u kojoj objašnjavaju odluku zašto danas i sutra nisu tamo gdje su trebali i htjeli biti - na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

U izjavi koju je na konferenciji za novinare pročitala potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga (SDSS) ističu da su htjeli biti na Ovčari, gdje su pobijeni zarobljeni i odvedeni iz vukovarske bolnice, i na kraju u pravoslavnom hramu sv. Nikole, gdje pale svijeće za sve poginule i nestale u prisustvu svećenstva i episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte i ovo Na Islandu više od 800 potresa dnevno Kao u distopiji U očekivanju katastrofe: ''Imala sam loš osjećaj. Živim s potresima odmalena, ali ovo je nešto drugo. Vidjeli smo kako se zemlja miče"

"Trebali smo i htjeli smo sutra biti u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo", stoji u izjavi.

Dodaju kako to nije zato što su njihovi moralni osjećaji i osjećaji njihovih srca drukčiji od jučerašnjih ili prethodnih godina niti zato što su se uplašili prijetnji i što nisu u stanju otrpjeti uvrede "jer prijetnje i uvrede kakve slušamo ovih dana slušamo i inače, mnogih dana i mnogih godina".

"Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo, kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije, tako i naše dostojanstvo", poručili su.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Meka" moć Smiješne su, omiljene i silno simpatične, a u svjetskoj politici imaju važnu ulogu: O njima su čak razgovarali šefovi SAD-a i Kine

Pozvali su svoje sunarodnjake, Srpkinje i Srbe, u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i cijeloj Hrvatskoj, da "u svojim srcima zapale svijeće za spomen na njihove sugrađane, Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima".

"Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale svijeću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sjećanju i življenju. Neka je vječni spomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji. Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sjećamo", stoji u izjavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene