Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ponovljen postupak

FOTO Novi show Filipa Zavadlava na sudu: "Pa ja ne znam pričati talijanski! Momci su nešto krivo shvatili"

Aktualno Galerija Suđenje Filipu Zavadlavu Suđenje Filipu Zavadlavu Foto: Nikola Vilic/Cropix Filip Zavadlav na sudu - 1 Filip Zavadlav na sudu - 1 Foto: Nikola Vilic/Cropix Filip Zavadlav na sudu - 6 Filip Zavadlav na sudu - 6 Foto: Nikola Vilic/Cropix Otac Filipa Zavadlava na suđenju Otac Filipa Zavadlava na suđenju Foto: Nikola Vilic/Cropix +14 Otac Filipa Zavadlava Galerija 1/19 >>
Na županijskom sudu u Splitu održano je prvo ročište na suđenju Filipu Zavadlavu u ponovljenom postupku za trostruko ubojstvo počinjeno prije tri godine.

Filip Zavadlav izjasnio se u petak da se ne osjeća krivim za tri teška ubojstva od siječnja 2020. godine. Na početku ponovljenog suđenja na sudu u Splitu rekao je kako će svoju obranu dati na kraju postupka.

Na ovom ročištu govorio je na hrvatskom jeziku te je napao vještake koji su ga proglasili sposobnim za nastavak suđenja, a njegovo govorenje na talijanskom jeziku okarakterizirali kao "obrambeni mehanizam kojim želi doći u centar pažnje".

Zavadlav im je odgovorio da iz njihovog vještačenja proizlazi da on zna talijanski jezik: "Kao da ja navodno znam pričati talijanski? Ja sad izjavljujem prigovor, jer ja ne znam pričati talijanski!", kazao je Zavadlav i dodao da je došlo do nekog nesporazuma. "Momci su to nešto malo krivo shvatili". 

Prekinula ga je sutkinja Višnja Strinić: "Nisu to nikakvi momci. To su stručnjaci koji su forenzilčki tim Klinike za psihijatriju Vrapče", rekla je.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 prekinuto suđenje VIDEO Pogledajte kako je Zavadlav i sutkinju naveo da progovori talijanski: "Ja nisam gospođa..."

Na suđenju su ispitani i njegov otac Ante i brat Stanislav, no obojica su iskoristila zakonsku mogućnost nesvjedočenja kao bliski članovi obitelji. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

Suđenje Filipu Zavadlavu - 4 Otac Filipa Zavadlava (Foto: Nikola Vilic/Cropix)

Suđenje Filipu Zavadlavu - 4 Brat Filipa Zavadlava Stanislav - 1 (Foto: Nikola Vilic/Cropix)

Sudski vještaci ranije su utvrdili su da je Filip Zavadlav sposoban za sudjelovanje u raspravi koja je u petak nastavljena na splitskom sudu. Psihijatrijsko vještačenje zatražila je sutkinja Višnja Strinić nakon što je on na raspravi 30. siječnja odlučio govoriti na talijanskom jeziku.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 3 ODGOĐENO SUĐENJE Nova Zavadlavova predstava na sudu: Odlučio govoriti na talijanskom

Poslao pismo sutkinji

Između dva ročišta Zavadlav je pisao sutkinji, ponovno na talijanskom jeziku, te se žalio da mu je 9:30 prerano za početak suđenja jer putuje iz Gospića i mora se dignuti prije 4:30 i potom putovati vezan u kombiju pravosudne policije, pa moli da se rasprava ne zakazuje prije podneva.

Čini se da mu je sutkinja ispunila želju jer je današnje ročište bilo zakazano u podne.

U pismu je Zavadlav također izrazio strah od sutkinje, koja mu se čini "kao zaista okrutna žena" te je dodao kako ispred suda osjeća jaku glavobolju te je zbunjen i smeten i "vrlo preplašen zbog šaptajućih glasova s prozora dvorane i elektroničkih instalacija". 

Za novu raspravu je zatražio prevoditelja.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 prerano su mu ročišta Filip Zavadlav pisao sutkinji: ''Jako sam preplašen zbog šaptajućih glasova s prozora vaše dvorane''

Ponovljeno suđenje

Filip Zavadlav ranije je na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 40 godina zatvora, ali je dio presude ukinuo Visoki kazneni sud te je naložio novo suđenje radi jasnijeg utvrđivanja motiva.

U prvoj presudi kao motiv za ubojstva nije bila utvrđena "bezobzirna osveta", zbog čega je osuđen za "obična", a ne "teška ubojstva".

Dokaže li se u ponovljenom postupku kako je motiv za ubojstvo Marina Bobana (24), Jurice Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) bila prodaja droge njegovu bratu Stanislavu i utjerivanje dugova, zločin bi se okategorizirao kao teško ubojstvo, za koje bi Zavadlav mogao dobiti i najvišu kaznu od 50 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav Motiv za trostruko ubojstvo Visoki kazneni sud ukinuo dio presude Filipu Zavadlavu: Ponovo će se raspravljati radi li se o osveti

Filipa Zavadlava brani već peti odvjetnik, nakon što mu je punomoć otkazao Branko Šerić, a još su tri odvjetnika od suda zatražila da ih razriješi zastupanja po službenoj dužnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene