Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motiv za trostruko ubojstvo

Visoki kazneni sud ukinuo dio presude Filipu Zavadlavu: Ponovo će se raspravljati radi li se o osveti

Filip Zavadlav
Filip Zavadlav Foto: DNEVNIK.hr
Visoki kazneni sud djelomično je ukinuo i djelomično preinačio odluku Županijskog suda u Splitu Filipu Zavadlavu.

Visoki kazneni sud ukinuo je dio prvostupanjske presude Filipu Zavadlavu koji se odnosi na optužbu da je postupao prema prethodnom planu s ciljem da ubije veći broj osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata i njega osobno. 

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav nastavak suđenja VIDEO Incident na sudu: Zavadlav prekidao sutkinju i prigovarao joj pa ga je izbacila iz sudnice Reakcija Filipa Zavadlava na snimku poruke koju je poslao djevojci Nastavljeno suđenje VIDEO/FOTO ''Marija, neće ovo biti dobro!'': Na suđenju Zavadlavu puštena snimka koju je poslao djevojci uoči ubojstva, pogledajte njegovu reakciju

Optuženik se tereti da se kretao gradom naoružan automatskom puškom te potom ispalio veći broj hitaca prema dvojici muškaraca koji su došli na motociklu. Jedan je muškarac na mjestu preminuo, a drugi kasnije u bolnici. Prema optužnici optuženik je potom naoružan nastavio kretanje gradom. Kad je na motociklu naišao još jedan muškarac prema njemu je ispalio veći broj hitaca. Uslijed zadobivenih ozljeda treći muškarac je odmah preminuo. Optuženik se zatim udaljio i pušku bacio u kontejner.

Međutim, Visoki kazneni sud smatra da utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo i rezultat je djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka. Prvostupanjski sud, odnosno Županijski sud u Split, će u odnosu na ukinuti dio iznova provesti raspravu i donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti. Posebnu pažnju pritom treba posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za usmrćenje tri osobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija TEŠKA NOĆ Tragedija u susjedstvu: Pijani mladić automobilom udario trudnicu na romobilu, izgubila je dijete

Pročitajte i ovo Crna pantera izdano upozorenje Panika zbog crne pantere blizu granice s Hrvatskom: Mještani se pripremaju za obranu, lovci najavili hajku

Zbog ukidanja dijela prvostupanjske presude osuda se odnosi za dva kaznena djela. Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve odlučne okolnosti. Kao olakotna okolnost je cijenjena optuženikova bitna smanjena ubrojivost te teške osobne i obiteljske prilike. Otegotnim je cijenjena dosadašnja višestruka osuđivanost.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kazne za ova kaznena djela koja je počinio optuženik pa je prihvatio kazne zatvora dvije godine za kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine i jedna godina za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te ga osudio na jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene