Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SASUO" 37 METAKA

Tri godine od krvavoga splitskog pohoda: Uskoro počinje novo suđenje Filipu Zavadlavu, a sve zbog jednog detalja

Filip Zavadlav
Filip Zavadlav Foto: Josko Supic/Cropix
Zavadlavu je ukinut dio prvostupanjske presude koji se odnosi na optužbu da je postupao prema prethodnom planu te 30. siječnja počinje novo suđenje.

Tri je godine prošlo od trostrukog ubojstva u Splitu, kada je Filip Zavadlav 11. siječnja krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, naoružan kalašnjikovom te je iz bezobzirne osvete prema ljudima iz narkomanskog kruga koji su ga iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata i njega osobno hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Tijekom toga krvavog pohoda dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je umro kasnije u bolnici. Zavadlav je s 37 metaka iz automatske puške upucao spomenuti trojac te je sutkinja to trostruko ubojstvo ocijenila kao jedan od brutalnijih zločina.

Prije početka suđenja Zavadlav je podvrgnut psihijatrijskom vještačenju te je tim liječnika s Vrapča ocijenio da nije bio neubrojiv tijekom ubilačkog pohoda tog popodneva, već smanjeno ubrojiv.

Krvavi događaj, istaknuli su tužitelji, bio je pomno planiran, a sve je započelo u rujnu 2019. godine, kada je Zavadlav nabavio kalašnjikov, a onda u društvu prijatelja izvan grada pucao u metu od bačve. Sve je i snimao mobitelom, kojim je zabilježio bogat arsenal streljiva, kao i svoju strast prema oružju, s kojim je često pozirao.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav Motiv za trostruko ubojstvo Visoki kazneni sud ukinuo dio presude Filipu Zavadlavu: Ponovo će se raspravljati radi li se o osveti

Filip je prije samog pohoda nekoliko puta najavljivao da će se obračunati s odgovornima čim dođe kući s broda. No, policiji nije bio nepoznat te u svojem dosjeu ima evidentirane kaznene i prekršajne prijave zbog obiteljskog nasilja, krađa, teških krađa i prijetnji.

Nakon što je ubio troje ljudi, Filip je sakrio automatsku pušku kojom je pucao, presvukao se, sakrio dokaze te je potom došao u kafić, u kojem je uhićen, a koji se nalazi u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav - 1 Zbog tri ubojstva Suđenje se vraća na početak: Filipu Zavadlavu ukinuta presuda, ali ostaje u istražnom zatvoru

Za svako od ubojstava dobio je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna remetili red i mir Otac Filipa Zavadlava mora platiti kaznu jer je djevojku mlađeg sina pokušao izbaciti iz stana

Zavadlavu se sada ponovno sudi jer je ​Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude vezan za optužbu da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata te njega osobno.​

Taj sud smatra ​da​ utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete zasad nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Novo suđenje trebalo je početi 21. prosinca, ali odgođeno je za 30. siječnja. Zavadlav ima četvrtog odvjetnika. Nakon što je zagrebački odvjetnik Branko Šerić početkom prosinca otkazao punomoć za zastupanje Zavadlava, sud je izabrao odvjetnicu Ivanu Šamiju da ga brani, ali je ona zatražila razrješenje jer u jednom drugom slučaju brani Jerka Malvasiju, koji je trebao biti četvrta žrtva Zavadlavova pohoda. Nakon toga dodijeljen mu je odvjetnik Darko Stanić, koji je ubrzo obavijestio Županijski sud da ne može braniti Zavadlava zbog razlika u koncepciji obrane, tako da je Filipov sadašnji odvjetnik Tadiša Milošević.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene