Revizorsko izvješće tvrtke PWC danas je trebalo otkriti stvarno stanje zaduženosti u Agrokoru, no njegova je objava sinoć iznenada otkazana.


Prema neslužbenim najavama iz Agrokora, revizorsko izvješće trebalo bi biti objavljeno do kraja sljedećeg tjedna, a otkazivanje se pravda prevelikim obimom posla.

Vezani članci Ivica Todorić izašao iz Remetinca (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Sloković misli da bi suđenje Todoriću moglo početi u veljači, bivši šef Agrokora obrušio se na premijera Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića, tereti ga se da je oštetio Agrokor za 1,25 milijuna eura

Ravnateljica Ekonomskog Instituta Maruška Vizek u razgovoru s reporterom Andrijom Jarkom u Dnevniku Nove TV je kazala kako se o pravim razlozima otkazivanja objave izvješća može samo špekulirati.

„Bilo bi čudno da revizori koji su plaćeni za taj posao odjednom odbijaju potpisati izvješće. Za tako veliki posao naprosto treba vremena“, kazala je Vizek.

Napominje kako je izvješće iznimno važno jer će prvi puta prikazati stvarno stanje zaduženosti kompanije, a samim time i informacije o otpisima dugova koji očekuju dobavljače.

„Ako je riječ o enormnom dugu, moguće je da će se morati otpisati sve“, kazala je Vizek.

Još uvijek aktualni vlasnik Agrokora Ivica Todorić na svom blogu svakodnevno optužuje Vladu za nasilno preuzimanje Agrokora te sumnja u objektivnost izvješća.

„Sve je moguće, u prošlosti se događalo da su se neke revizorske kuće zbog lažiranja zatvorile. Ipak, doista mi se čini suludim da bi revizorska kuća u ovom slučaju mogla tako nešto napraviti“, kaže Vizek.

"Todorić se brani najbolje što zna"

Na pitanje zašto je Todorić odjednom postao toliko aktivan s objavama na blogu, Vizek odgovara kako joj se čini da je Todorić doista očajan te je svjestan da se sprema nešto veliko.

„Brani se kako najbolje umije i to je opravdano“, kaže Vizek.

Smatra kako je državno uplitanje u poslovanje Agrokora loše. „To nije toliko velika kompanija da nas je mogla sistemski ugroziti. Agrokor nije zaslužio da je država preuzme“, kazala je Vizek.

Na pitanje kakvu budućnost Agrokora predviđa, Vizek odgovara kako će se „ono što je kvalitetno vjerojatno spasiti“.

"Trančiranje Agrokora je sporno je unutar njega postoje super kompanije i one koji nisu toliko super. Ako sinergijskih učinaka ne bude, pitanje je što će biti s nekim kompanijama“, kazala je Vizek. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr