Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravo zbog pljačke i to čak 40 tisuća tona pšenice seljaci su pokušali blokirati ulaze u tvrtku. Pšenica je iz silosa nestala, a novac seljacima nije isplaćen. Premijerka Jadranka Kosor stanje u Đakovštini nazvala je ordinarnom pljačkom robnih zaliha i zatražila hitnu istragu.


S polja na đakovačke ceste. Sa samo jednim pitanjem seljaci su danas krenuli pred silos po odgovor. Ljetos su u mlin vozili pune, a danas prazne prikolice. 'Mom obiteljskom gospodarstvu gdje radim ja, sin i snaha, duguju 400 tisuća kuna', rekao je Ivan Barišić, poljoprivrednik. Pohranjena roba netragom je nestala početkom siječnja. Đakovština je završila u stečaju, a seljaci kratkih rukava. Tvrtka im duguje 20 milijuna kuna. 'Nas vara tko gdje stigne, gdje god se okrenete mi smo prevareni. A mi sve to plaćamo, Do kad? Sad je došlo do grla', rekao je Josip Heđi, poljoprivrednik.

Vezani članci Slika nije dostupna Ne zna se hoće li biti prosvjeda seljaka Slika nije dostupna Pregovori propali, seljaci kreću u blokadu prometnica

>> Radnicima Đakovštine osiguran posao do kraja stečajnog postupka

Iz silosa su pokradene i državne robne zalihe. Traže brzu reakciju USKOKA. 'Svaki dan kradu! Deset milijuna ovamo, deset milijardi tamo. A seljak ne dobije svoje novce, pa gdje to ima', ogorčen je Tomislav Brlošić, poljoprivrednik. Nadoknadu štete traže iz državnog proračuna, inače će, kažu, blokirati rad silosa. 'Nećemo dozvoliti da ovaj silos radi! Jest da tu radi 400 radnika, ali ne možemo dozvoliti da naša roba samo tako nestane', kazao je Matija Brlošić, organizator prosvjeda. U vrijeme prosvjeda kamioni s robom jedva su klizili prema krugu tvornice.