Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko cijena pšenice

Pregovori propali, seljaci kreću u blokadu prometnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što na današnjem sastanku predstavnika 45 seljačkih udruga iz osam županija s otkupljivačima i predstavnicima ministarstva poljoprivrede nije postignut dogovor o cijeni pšenice od 1,60 kuna po kilogramu niti o ostalim zahtjevima, seljaci će sutra u 11 sati blokirati 20 prometnica u osam županija.

Na kraju trosatnog sastanka, održanog u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici nazočnih udruga uz samo jedan glas protiv i jedan suzdržan donjeli su odluku o pokretanju prosvjeda.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić istaknuo je kako seljaci neće odustati da otkupna cijena pšenice bude 1,60 kuna po kilogramu. Kako otkupljivači na to ne pristaju, a predstavnik nadležnog ministarstva tvrdi da država nema novaca da isplati poticaje za proljetnu sjetvu do 15. rujna ove godine, već da će oni biti isplaćeni 2012. „ne preostaje nam ništa drugo nego blokirati prometnice“, kazao je.

Tražimo da profunkcionira skladišnica i isplati se sve što je ministar bio obećao, kazao je.

Smatramo da je prošlo vrijeme „kada su se mnogi, od mafijaša i kojekakvih lobija bogatili na našem trudu, te pšenicu koju smo im iz nužde prodavali 'bud zašto' kako bi podmirili dugove prema bankama i ostalima oni kasnije prodavali po znatno višim cijenama“, rekao je. Uz to, ne možemo dozvoliti da građani, koji zajedno s nama danas teško žive, plaćaju nepravedno skupi kruh. „Za to nema razloga jer se on proizvodi od prošlogodišnjeg roda pšenice za koju smo mi maksimalno dobili 1,20 kuna po kilogramu, ali uglavnom i manje, a 'mudrijaši' je kasnije prodavali po 2,20 kuna po kilogramu i više, te cijenu kruha bazirali na tom iznosu“, istaknuo je Dukić.

Ujedno ovim prosvjedima upozoravamo cjelokupnu hrvatsku javnost da je pitanje hrane izuzetno važno „jer se nalazimo vrlo blizu situaciji kada hrane neće biti dovoljno, te svi skupa - uključujući otkupljivače, nadležna državna tijela - moramo voditi brigu o zajedničkom interesu, a to je osiguravanje hrane, kako se ne bi dogodilo, a što je nažalost vrlo izvjesno, da ćemo uvoziti i skupu i lošu hranu, pa tako i pšenicu sumnjive kvalitete“, kazao je Dukić.

Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske istaknuo je kako je neprihvatljiva cijena od 1,35 kuna po kilogramu pšenice, te podržao sutrašnje prosvjede.

Predsjednik đakovačke Udruge „Brazda“ Mato Brlošić rekao je kako su seljaci opet „natjerani na prosvjede jer se svi odgovorni oglušuju o njihove zahtjeve i upozorenja da je hrvatski agrar u teškoj situaciji i da je nužna strategija, posebice uoči ulaska u EU“. Ako ova godina ostane referentna godina, bit će to katastrofalno jer će nas nepovoljne kvote u agraru pratiti godinama, istaknuli su nezadovoljni seljaci. Prosvjed je podržao i Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.

Dragutin Dukić je novinarima izjavio kako su ugodno iznenađeni ponudom Agrokora koji im je ponudio otkupnu cijenu pšenice od 1,35 kuna po kilogramu kao akontaciju i najavio da je spreman da im ne naplaćuje skladištenje u Agrokorove silose dok seljaci ne postignu cijenu pšenice s kojom će biti zadovoljni. Na žalost ti su kapaciteti tek 10000 tona pšenice, a u Slavoniji i Baranji je proizvedeno oko 400000 tona pšenice, kazao je.

Dodao je kako je više nego sigurno da će cijena pšenice porasti, te je seljaku bitno da je ne mora odmah prodavati, kazao je Dukić. Nažalost, do sada nam ministarstvo poljoprivrede nije izašlo u susret i nije prihvatilo naš prijedlog da nam isplate poticaje do 15. rujna, rekao je Dukić.

Sutra u 11 sati na 20 punktova u osam županija u prosvjede kreće 45 udruga koji će sa svojom mehanizacijom blokirati prometnice, rekao je.

Sastanak je bio oštar i trajao je oko tri sata. Protiv prosvjeda bio je Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koji je naglasio da cesta neće riješiti probleme seljaka. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blokirali nove prometnice Seljaci najavili: Naše supruge kreću PJEŠICE za Zagreb! Slika nije dostupna Žele sastanak s Milanovićam Seljaci prijete prekidom pregovora

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene