Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za zimu

Poticajne mjere: Dubrovnik pronašao način kako pomoći ugostiteljima koji zimi zatvaraju svoja vrata

Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr)
Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Zovak (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Zovak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jelka Tepšić (Foto: Dnevnik.hr) Jelka Tepšić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Vlašić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Sve više izravnih letova dovodi velik broj turista u zimskim mjesecima, a oni se susreću s puno lošijom ponudom nego ljeti. Zato Grad priprema poticajne mjere za ugostitelje kako ne bi zatvarali svoje restorane.

U srcu sezone u dubrovačkim gužvama stolovi u restoranima i te kako su dobro popunjeni, no zimi je ta slika puno drugačija. U povijesnoj jezgri Dubrovnika više je od 150 ugostiteljskih objekata, a zimi ih većina zatvori vrata.

''Ja definitvno neću raditi jer mi se ne isplati'', kaže vlasnik jedne konobe Nikola Botica.

Zato grad ugostiteljima nudi poticajne mjere za rad zimi. Restorani, konobe, pizzerije koje budu radile od prvoga prosinca do kraja velječe bit će oslobođeni plaćanja javne površiine.

''Ove zime bi radili cijelu zimu, samo bi neku malu pauzu napravili od tri tjedna i to bi bilo povoljno. Naravno, kada grad nudi da se površina ne plaća, to je isplativije'', kaže vlasnik veganskog restorana Tomislav Zovak.

Turisti se žale da nedostaje restorana

No, konoba Nikole Botice zimi će biti zatvorena. Površina je velika, zahtijeva veći broj zaposlenih, pa vlasnik ima svoju računicu. ''Površinu plaćam tisuću eura mjesečno. Pet mjeseci je pet tisuća eura. Meni je lakše dati pet tisuća eura, nego da plaćam grijanje koje me zimi košta dvije tisuće eura, samo struja'', objašnjava Botica.

U prva tri mjeseca u Dubrovniku je bilo 54 posto više dolazaka turista. Njihovi prigovori su se, kažu u gradu, odnosili i na mali izbor restorana. ''Upravo povećanje broja izrazvnih letova prema našem gradu, time i broja gostiju koji posjećuju zimi, iskazuje potrebu da bude više mjesta gdje se oni mogu prehraniti'', govori zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Pročitajte i ovo Marina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) kvalitetni radnici jamstvo uspjeha Ne viđa se često: Iz Rusije se vratila s medaljom izvrsnosti i ne želi napustiti Hrvatsku

Pročitajte i ovo Božo Skoko (Igor Kralj/PIXSELL) Promocija destinacije Jesmo li iskoristili potencijal filmske lokacije? Turisti misle da su dubrovačke zidine izgrađene zbog Igre prijestolja

Odluku grada pozdravljaju i iz Udruge ugostitelja. Smatraju da se ove godine s kampanjom krenulo na vrijeme i da će mnogi predati svoje zahtjeve. ''Svakako je dobra stvar jer smanjuje troškove poslovanja i daje poticaj da ljudi ipak ostanu otvoreni, ukoliko im je to isplativo ili da se malo žrtvuju pa ostanu otvoreni preko zime'', kazao je Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Niže cijene smještaja

Iako je puno toga na čemu se još može raditi, zimski mjeseci u Dubrovniku su svakako za one goste koji dolaze isključivo zbog povijesti, kulture i odmora. Naravno, zimi su i niže cijene smještaja.

''Kada govorimo o brojkama, treba znati da se u srcu sezone u gradu na dan odmara oko 25 tisuća gostiju, a te brojke u najboljim zimskim danima su oko 5 tisuća. Teško je očekivati da svi restorani i dućani budu otvoreni kroz cijelu godinu, ali sigurno je da će oni koji mogu iskoristiti priliku za zaradu. Također, u svemu ovome nije bitno ni koliko je restorana otvoreno, već o kakvoj kvaliteti se radi i hoće li gosti biti zadovoljni uslugom'', izvijestila je iz Dubrovnika reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Turistička zajednica grada svima koji odluče raditi u zimskim mjesecima osigurat će besplatnu promidžbu. Cilj je da Dubrovnik jača kao cjelogodišnja destinacija, a smanji se pritisak u ljetnim mjesecima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene