Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnjivi natječaj

Državi se za nabavu kukuruza javila jedna veterinarska stanica, moguće smjene odgovornih. Filipović: "Takve stvari neću dopuštati"

Aktualno Galerija Afera kukuruz - 4 Afera kukuruz - 4 Foto: DNEVNIK.hr Afera kukuruz - 3 Afera kukuruz - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afera kukuruz - 2 Afera kukuruz - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Afera kukuruz - 1 Galerija 1/4 >>
Afera srezana u korijenu - kukuruza! Tako bi se ukratko moglo nazvati ono što se dogodilo s nabavom kukuruza za robne zalihe. Država je tražila 75.000 tona, a prodati joj toliko kukuruza htio je samo jedan poduzetnik. Zvono za uzbunu poljoprivrednicima, ali i ministru, doznaje Dnevnik Nove TV.

Cijena 75.000 tona kukuruza koji je država htjela kupiti za "crne dane" iznosi 230 milijuna kuna bez PDV-a. Od svih poljoprivrednika i trgovaca u Hrvatskoj, za posao se javila jedna tvrtka - Veterinarska stanica iz Osijeka.

"Da jedna tvrtka dobiva toliku količinu kukuruza po tako visokoj cijeni, nigdje se ne može kupiti, itekako nas je iznenadila", kaže Mato Brloščić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Iznenadila je cijela situacija i resornog ministra, koji će poništiti natječaj.

"Nije normalno da na procijenjenu vrijednost natječaja od 230 milijuna kuna imamo samo jednog ponuditelja. Kukuruz bi se trebao kupiti po 30 posto većoj cijeni od one koja je tržišna. Takve stvari neću dopuštati", kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 75.000 TONA Državni tajnik o nabavci kukuruza za robne zalihe: "Odbacujem tvrdnje o aferi"

Pročitajte i ovo Afera JANAF: Ilustracija - 1 ŠTO SPREMA OBRANA? Nastavak afere Janaf: Obrana traži da se izdvoje tajno snimani razgovori. Dnevnik Nove TV doznaje detalje

Na 288.000 hektara ove godine u Hrvatskoj je proizvedeno između 1,7 do 2 milijuna tona suhog zrna kukuruza.

"Mogu usporediti da su prošle godine te proizvodne površine bile znatno veće, nekih 300.000 hektara i prinosi su bili mnogo veći, dakle imali smo mnogo više kukuruza", kaže Igor Mikulić, viši stručni suradnik u HGK-u Osijek.

U takvoj situaciji poljoprivrednici se pitaju tko uopće sam ima toliko kukuruza za prodaju?

Posebno bez aflatoksina, što je uvjet natječaja. Imaju bolji prijedlog koji bi pomogao OPG-ovima.

Pročitajte i ovo Davor Štern i Siniša Petrović na Antikorupcijskom vijeću ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE Štern o prodaji Ine: "Pravo veta bilo je otrovna pilula"; Petrović: "Velika je razlika između vlasništva i upravljanja"

"Ja vjerujem da bi se u cijeloj Slavoniji uspjele naći te količine i vrlo jednostavno bi se to moglo riješiti, naći nekoliko silosa, skladišnih prostora, objaviti da se može dovesti kukuruz, otkupljuje robne zalihe po toj i toj cijeni", tvrdi Mato Brloščić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Sada će natječaj ići ispočetka. Hoće li uzeti u obzir i prijedlog poljoprivrednika, još se ne zna. Ali zna se da će svi koji su u ovom spornom natječaju sudjelovali morati štošta objasniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA VJETROELEKTRANE Bespovratni poticaji ''po babi i stričevima'': Bivša suradnica dvije nekadašnje Plenkovićeve uzdanice priznala krivnju, dobila je 10 mjeseci zatvora uvjetno

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EUROPSKI TUŽITELJ U AKCIJI Uhićena voditeljica iz HAMAG-BICRO-a brzinski katapultirana iz HDZ-a: Sumnja se da je namještala posao rođaku

"Ako postoji mogućnost da je došlo do muljaža, hoćete li smijeniti čelne ljude koji su odgovorni?" pitali su ministra.

"Sve je moguće", odgovara Filipović.

Iz tvrtke koja se jedina na natječaj javila pred kamere u četvrtak nisu htjeli, zaključuje za Dnevnik Nove TV novinarka Petra Buljan

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene