Obavijesti Video Pretražite Navigacija
75.000 TONA

Državni tajnik o nabavci kukuruza za robne zalihe: "Odbacujem tvrdnje o aferi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik Ivo Milatić odbacio je u četvrtak tvrdnje saborske oporbe da je natječaj za nabavu 75.000 tona kukuruza za robne zalihe potencijalna afera te poručio da taj posao neće dobiti netko tko za to nije kvalificiran i nema uvjete propisane natječajem.

"Odbijam primisao da se radi o nekoj aferi, kad postupak bude gotov, javnost će biti obavještena“, rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva u saborskoj raspravi o novom Zakonu o strateškim robnim zalihama.

"Što ćemo napraviti s otvorenim postupkom, to ćemo vidjeti, ne mogu sada reći hoćemo li ga završiti ili ne“, naglasio je i objasnio da otvoreni postupak ovog tipa, te vrijednosti, ne može trajati kraće od 60 dana, te da mora biti objavljen u europskim glasilima.

Oporba je, naime, problematizirala spomenutu nabavu vrijednu 230 milijuna kuna, tvrdeći da je država za zalihe spremna kupiti kukuruz po cijeni koja je veća od tržišne i to od veterinarske tvrtke koja se, kaže, bavi deratizacijom i šinterajem, a lani je imala čistu dobit od 870 kuna.

Proistječe da je država spremna za kilogram kukuruza dati 3,06 kuna, iako mu je prosječna cijena 2,40 kuna, naglašavali su oporbeni zastupnici.

Milatić: Natječaj je raspisan po zakonu i tako će i završiti

Milatić je više puta ponovio kako je natječaj za kupovinu kukuruza napravljen po zakonu i kako će tako biti i završen, te objasnio kako se formirala cijena.

Kada se radio natječaj, sa službenog Tržišnog informacijskog sustava (TISUP), "izvadila" se tržišna cijena, dodali joj se manipulativni troškovi i tako se formirala cijena za natječaj, objasnio je.

"To, što su pet-šest dana nakon objave natječaja, pušteni brodovi iz Ukrajine i sve burze reagirale padanjem cijena, to je drugi par postola", kazao je i naglasio kako se, po neformalnim saznanjima, radi isključivo o hrvatskom kukuruzu.

Na niz zastupničkih pitanja, Milatić je uzvratio protupitanjem. "Ako natječaj poništimo, a za 15 dana cijena kukuruza 'podivlja' na burzama, hoće li to opet biti afera, hoćete li tvrditi da smo kukuruz mogli kupiti, da se činilo skupo, ali da je sada jeftino?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA VRIJEME UTAKMICE Nogometni fanovi u Saboru slave, Jandroković najavio stanku: ''Bolje je tako nego da bude prazna sabornica''

Branko Grčić (SDP) pitao ga je zašto je ovakav sustav nabave u kojem se fiksira cijena po kojoj će se roba kupiti?

Zakon o javnoj nabavi je jasan, morate odrediti vrijednost nabave i to je gornji plafon, ne fiksiramo cijenu, nego maksimalni iznos nabave, kazao je Milatić.

Njegovim objašnjenjima bio je zadovoljan HDZ-ov Josip Borić.

"Dobro je da ste objasnili situaciju, jer se namjerno stvara dojam da se stalno nešto radi krivo", kazao je zastupnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene