Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROPSKI TUŽITELJ U AKCIJI

Uhićena voditeljica iz HAMAG-BICRO-a brzinski katapultirana iz HDZ-a: Sumnja se da je namještala posao rođaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Magdalena Dovečer uhićena je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje da je namještala milijun kuna vrijedan natječaj tvrtki svojeg rođaka. Prilično brzo nakon vijesti o uhićenju izbačena je iz HDZ-a.

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićena je voditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) Magdalena Dovečer zbog sumnje da je namještala milijun kuna vrijedan natječaj tvrtki svojeg rođaka Tihomira Pajića.

Radilo se o poslu s promotivnim materijalima za spajanje općina u Hrvatskoj, a voditeljica je, sumnja EPPO, učinila sve da bi uvjete posla vrijednog milijuna kuna prilagodila tvrtki svog rođaka.

Sve se navodno odvijalo od kraja 2020. te tijekom 2021. godine, no na kraju je morala odustati od navodnog pogodovanja rođaku jer su Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, a onda i europsko tužiteljstvo, razotkrili njezine planove. Naime, milijunski iznos u potpunosti je trebao biti uplaćen iz europskih fondova.


Dovečer je vrlo brzo isključena iz HDZ-a, naime ''na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, a sukladno Statutu stranke Sud časti Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije donio je odluku o isključenju Magdalene Dovečer iz članstva HDZ-a'', priopćili su iz stranke.  

S obzirom na to da je istraga u tijeku, iz HAMAG-BICRO-a su poručili da će o svim detaljima javnost obavijestiti kada se za to steknu potrebni uvjeti.

''HAMAG-BICRO u svojem svakodnevnom radu provodi sve poslovne aktivnosti poštujući zakonske propise i interne procedure te ćemo kao i do sada aktivno surađivati s nadležnim institucijama. Za navedeni predmet, koji se spominje u pojedinim medijima, možemo potvrditi kako nije došlo do potpisivanja ugovora, a time niti do poslovne suradnje'', kazali su za Dnevnik Nove TV iz HAMAG-BICRO-a.

EPPO je na svojim internetskim stranicama objavio samo da u suradnji sa zagrebačkom policijom provodi hitne dokazne radnje u Hrvatskoj.

''One se odnose na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje vezano uz javnu nabavu usluga putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za projekt financiran sredstvima EU'', navodi se u objavi EPPO-a.

Pročitajte i ovo Mario Žalac prijetio novinarima prijevara ministarstva Europski javni tužitelj objavio detalje uhićenja Žalac i ostalih: Softver preplaćen čak 11 milijuna kuna, traži se istražni zatvor
Pročitajte i ovo Danijela Žugaj, vlasnica obrta Poduzetnici su ogorčeni Skandal u Petrinji: Prošli na natječaju pa stigao hladan tuš - "Jesmo li mi Petrinjci zaslužili ovakvo nešto poslije rata, potresa, svega i svačega?"

Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, a do tada, kažu, neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene