Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naređivao zlostavljanja zatvorenika

DORH zbog Manjače traži Ratka Andrića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik logora Manjača protiv kojega je državno odvjetništvo zatražilo pokretanje istrage 47-godišnji je Ratko Andrić iz Banja Luke, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Od tog je suda zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo jučer zatražilo pokretanje istrage i određivanje pritvora protiv Andrića zbog sumnje da je kao zapovjednik logora na Manjači kod Banja Luke naredio mučenje zarobljenih Hrvata tijekom 1991. Sumnja se da je zlostavljano čak 350 hrvatskih vojnika i policajaca te da je jedan od posljedica mučenja preminuo.

U istražnom zahtjevu što ga je tužiteljstvo jučer objavilo na svojim internetskim stranicama navodi se da je Andrić, kao potpukovnik JNA, nakon što je preuzeo zapovjedništvo nad logorom postupio protivno odredbama Ženevske konvencije i Dopunskom protokolu, na način da je nalagao zasada nepoznatim pripadnicima osiguranja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a.

Osim što je naredio fizička i psihička zlostavljanja zarobljenika osumnjičeni nije poduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe te da se zarobljenicima osiguraju primjereni životni uvjeti, ističu u državnom odvjetništvu,

U istražnom zahtjevu se navodi da su zarobljene Hrvati stražari mučili na 'način da su ih udarali rukama, nogama, kundacima, pendrecima i drugim vrstama palica po cijelom tijelu te ih izvodili na pojedinačna ispitivanja i premlaćivanja, lažna strijeljanja i prinudne radove izvan logora, izgladnjivali ih i smjestili u barake koje nisu grijane, bez pokrivača'.

Kako je osumnjičenik nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima tužiteljstvo je predložilo da mu se odredi pritvor i to zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela te mogućnosti bijega i utjecaja na svjedoke.

U državnom odvjetništvu ističu da nastavljaju s 'provođenjem izvida' u ovom slučaju jer postoji sumnja da su se slični zločini ponavljali i pod novim zapovjednikom logora Manjača. (Hina)

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene