Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragična smrt novinara

DORH odbacio kaznenu prijavu za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića

Aktualno Galerija Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: Vijesti u 17 Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: Vijesti u 17 Bolnica - 3 Bolnica - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Vladimir Matijanić Galerija 1/4 >>
Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje novinara Vladimira Matijanića.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje novinara Vladimira Matijanića koji je preminuo u kolovozu 2022. od posljedica bolesti vezanih za teške posljedice koronavirusa.

Kako se doznaje na sudu, u rješenju tužiteljstva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. kolovoza prošle godine primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću. Multidisciplinarno vještačenje proveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Pročitajte i ovo Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

Na dan Matijanićeve smrti 5. kolovoza 2022. u dva je navrata pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmjerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan. Sat kasnije ponovno su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svijest i prestao disati.

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posljedica rapidnog tijeka bolesti, točnije brzo napredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19 i da takav nije mogao biti spriječen unatoč svim poduzetim postupcima.

Također nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rješenju.

HND prosvjedovao ispred sjedišta DORH-a

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu​ priopćilo je prošlog utorka, u povodu brojnih novinarskih upita vezanih uz izvide o Matijanićevoj smrti prije 16 mjeseci, da su donijeli državnoodvjetničku odluku, no da je ona prvo upućena podnositeljici kaznene prijave i roditeljima preminulog novinara.

Tužiteljstvo je tada izvijestilo da će, uvažavajući interes javnosti i poštujući prava oštećenika, javnost biti priopćenjem obavještena o odluci tek nakon što podnositeljica i roditelji s njom budu upoznati.

Pročitajte i ovo Jakuševec - 2 Ozbiljan problem Nešto jako smrdi oko Jakuševca: Tko i zašto kome prijeti među radnicima i sindikalcima i što rade šefovi?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je još jednom upozorilo javnost da 16 mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno odvjetništvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

*"Za nas u HND-u od početka je jasno da postoji krivac. I taj krivac mora odgovarati. Nikada od te borbe za istinom i sankcioniranjem odgovornih za tragičnu smrt Vladimira Matijanića nećemo odustati'', rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare ispred Državnog odvjetništva u Zagrebu.

HND je dan ranije s prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zatražio smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je itko odgovarao zbog Matijanićeve smrti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene