Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba mijenjati sustav

Zovko poderao izvješće DORH-a o smrti novinara Matijanića: ''Za nas je sve to jedan veliki igrokaz na koji ne pristajemo"

Ilko Ćimić i Hrvoje Zovko
Ilko Ćimić i Hrvoje Zovko Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je još jednom upozorilo javnost da 16 mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno odvjetništvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

''Za nas u HND-u od početka je jasno da postoji krivac. I taj krivac mora odgovarati. Nikada od te borbe za istinom i sankcioniranjem odgovornih za tragičnu smrt Vladimira Matijanića nećemo odustati'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare ispred Državnog odvjetništva u Zagrebu.

Ocijenio je skandaloznim rad Povjerenstva koje je istraživalo Matijanićevu smrt i dosadašnje izjave ministra zdravstva Vilija Beroša, ali i priopćenje DORH-a u Splitu o odluci hoće li se pokrenuti kazneni postupak u slučaju okolnosti smrti Matijanićeve smrti.

''Za nas je sve to jedan veliki igrokaz na koji ne pristajemo", kazao je Zovko potrgavši papir s priopćenjem DORH-a. Glavnoj državnoj odvjetnici i uključenima u istragu poručio je da se ''ponašaju kao da se ne žele miješati u svoj posao'' te da će HND podržati ''gospodu iz DORH-a'' ako pronađu i sankcioniraju krivce, a sve ostalo je farsa u kojoj neće sudjelovati.

Zovko je ponovio da je Matijanića ubio sustav te da HND neće pristati na tvrdnju da je to bio nesretni slučaji. Ne pristaju, kaže, ni da se "kazni nekoga na dnu lanca reda radi", već postoje odgovorni ljudi u sustavu splitske bolnice u kojoj kadrovira politika.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Počinje suđenje Pristaše Milorada Dodika zakrčile ulaz u sud u Sarajevu

"Ovo nije samo priča Vladimira Matijanića, ovo je priča mnogih hrvatskih građana i treba mijenjati sustav", kazao je Zovko.

Novinar Indexa i član HND-a Ilko Ćimić naglasio da je DORH još lani u listopadu imao sve izjave svjedoka i nalaz Povjerenstva i vještačenja o Matijanićevoj smrti, no procijenili su da je jedno vještačenje nedostatno pa su tražili dodatna. Dodatna vještačenja bila su gotova početkom ove godine i time je cijeli slučaj Matijanić zapravo bio gotov, istaknuo je Ćimić.

''Već tada je trebalo donijeti odluku treba li se pokrenuti postupak ili neće'', kazao je Ćimić. Dodao je i da je DORH u svibnju ove godine zaprimio sva vještačenja te da mu je u lipnju iz DORH-a bilo odgovoreno da je sve gotovo i da je potrebno samo donijeti odluku vezanu uz slučaj Matijanić. No, od tada je prošlo gotovo šest mjeseci i odluke još nema.

Prošli tjedan, ističe Ćimić, dobio je i informaciju da je zbog odugovlačenja pokrenut unutarnji nadzor nad Državnim odvjetništvom u Splitu. Umjesto odgovora na upit o tome, u utorak je Državno odvjetništvo obavijestilo da je donesena odluka o slučaju Matijanić, no nju još nije zaprimila ni obitelj ni podnositeljica prijave, kazao je Ćimić.

Pročitajte i ovo Odron smeća na Jakuševcu - 4 nakon odrona Ministar Filipović: "Spremni smo pomoći gradu Zagrebu, no gradonačelnik mora sa svojom ekipom odraditi ono što je već trebao"

''Prvi korak u promjeni sustava bi bio da sustav prizna da postoji greška'', zaključio je Ćimić.

Novinar Indexa Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza 2022. od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi nije bilo značajnih stručnih propusta.

HND je organizirao i prosvjed 5. veljače 2023, naziva "Oprostite što smetam, ne mogu disati" na kojoj se tražila smjena ministra zdravstva Vilija Beroša i upozoravalo da zbog Matijanićeve smrti nije pokrenut službeni postupak te da nitko nije za to odgovarao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene