Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica smrti

Vili Beroš reagirao na izjave novinarskog društva: "Koriste Vladimira Matijanića za političke obračune"

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Ranko Suvar/Cropix
Ministarstvo zdravstva poslalo je reakciju na konferenciju za medije Hrvatskog novinarskog društva koja je održana povodom godišnjice smrti Vladimira Matijanića.

"Ministarstvo zdravstva za sada nema novih informacija i saznanja koja bi utjecala na promjenu ranije utvrđenih činjenica i ocjena tijeka liječenja i uzroka smrti Vladimira Matijanića", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u osvrtu na izrečeno na današnjoj konferenciji za medije predstavnika Hrvatskog novinarskog društva u Splitu.

O svim nalazima zdravstvene inspekcije obaviještena su, kako to zakonski propisi nalažu, sva za to nadležna tijela – Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara te nadležno Županijsko državno odvjetništvo, koja imaju široku mogućnost utvrđivati činjenice iz svoje nadležnosti, dokumentiranih u postupku zdravstveno-inspekcijskog nadzora.

"Ministarstvo zdravstva nije uskratilo odgovor niti na pitanja javnosti i medija vezano za konkretan događaj niti je u svojim postupanjima izlazilo izvan zakonom određenih okvira i nadležnosti. Uz izvanredni zdravstveno-inspekcijski nadzor, Stručno povjerenstvo sastavljeno od šest neovisnih, uglednih stručnjaka iz područja medicine relevantnih za konkretan slučaj, uvidom u sve informacije o tijeku liječenja i postupanja s pacijentom, donijelo je zaključak te ukazalo na propuste na razini individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, sukladno proceduri, upućen spomenutim nadležnim i mjerodavnim institucijama“, ističe Beroš i naglašava da Ministarstvo zdravstva ne može i ne smije utjecati na stručna mišljenja nadležnih tijela, kao niti kada će i kako iznijeti svoje viđenje nemilog događaja.

Pročitajte i ovo Pijavica iznad Hvara Meteoalarm na snazi VIDEO Pogledajte pijavicu iznad Hvara

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović Obljetnica Oluje FOTOGALERIJA Državni vrh zajedno u Kninu: Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali dok su stajali jedan pored drugog

Stručne ocjene tih tijela i institucija temelj su za poduzimanje radnji na utvrđivanju odgovornosti dionika zdravstvenih ustanova koje su pružale zdravstvenu skrb i kontaktirali s pacijentom Vladimirom Matijanićem – KBC Split, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Ordinacija obiteljske medicine Emilije Ugarković, dr.med. i Privatna ordinacija interne medicine Miroslava Pavić Reić, dr.med.spec.

Stoga, ističu iz Ministarstva, čudi što su na današnjoj konferenciji za medije u Splitu predstavnici Hrvatskog novinarskog društva iznova ponovili ničim potkrijepljene optužbe dižući individualne propuste na razinu cjelokupnog zdravstvenog sustava, ovoga puta upakirane u novo ruho s naglašenim prizvukom politiziranja.

"Svaki izgubljeni život je veliki gubitak za najmilije te i ovim putem izražavam žaljenje i najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i kolegama Vladimira Matijanića. No, neprimjereno je da vodstvo Hrvatskog novinarskog društva, pod krinkom prisjećanja na pokojnog kolegu, koristi njegovu smrt za političke obračune. Kao strukovna organizacija čiji članovi nemaju političku jednoznačnost trebali bi biti predvodnici u nastojanjima da hrvatskim građanima putem medija prenose istinu i dokazive činjenice. Sve ostalo je korištenje moći javne riječi u neke druge svrhe", ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Zovko optužio ministra Beroša za zataškavanje

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko optužio je Beroša da zataškava okolnosti Matijanićeve smrti, a premijeru Andreju Plenkoviću zamjerio da štiti Beroša.

"Ministre Beroš i predsjedniče vlade Plenkoviću, koji štitite Beroša i ljude u splitskoj bolnici jer su to vaši stranačke kolege, morate znati da će vas ovaj slučaj pratiti cijelog života i nekad nećete moći pobjeći od činjenice da je ovdje riječ o medicinski potpomognutom ubojstvu," rekao je Zovko na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više osoba ozlijeđeno Tragedija na jugu Hrvatske: Automobilom naletio na muškarca i ubio ga pa sletio u provaliju

Ustvrdio je da HDZ kontrolira zdravstveni sustav koji je, kako je nekoliko puta ponovio, "ubio Matijanića", a smatra odgovornim i premijera Plenkovića jer štiti "bešćutnog ministra Beroša".

Zovko je također kazao da Beroš ignorira zahtjeve HND-a i zataškava okolnosti smrti Matijanića, koji je u svojoj novinarskoj karijeri više puta raskrinkavao afere vladajuće stranke.

Odbacio je Beroševe optužbe da HND svojim izjavama i postupcima politizira Matijanićev slučaj i upitao ga: "Što točno mi politiziramo? Je li politizacija tražiti istinu?"

Pročitajte i ovo Gužve na prometnicama, ilustracija - 6 Gužve na cestama Povremeni zastoji na autocestama: Pojačan promet u smjeru mora i prema unutrašnjosti

Podsjetio je da je i pučka pravobraniteljica utvrdila devet velikih grešaka Ministarstva zdravstva dodavši kako se i dalje nada nekakvom konkretnom rješenju

Matijanićeva partnerica Andrea Topić rekla je da joj je "Vladimir umro na rukama", a oboje su pogriješili što su vjerovali liječnicima koji su tvrdili da su Matijanićevi simptomi COVID-a uobičajeni pa ne treba biti hospitaliziran.

"U proteklih godinu dana ništa se nije odgodilo na rasvjetljavanju Vladimirove smrti, iako su se dogodili ogromni propusti za koje nitko nije odgovarao", dodala je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene