Ova bi godina, ako je suditi po obećanju premijera Plenkovića, trebala biti godina reformi. Lista prioriteta je duga, a kako ih provesti i komunicirati - težak zadatak. Vladi u tome pomaže i vojska savjetnika.

Galerija


Vladajuće savjetuje 31 osoba. U uredu premijera Andreja Plenkovića šestero je savjetnika. Četvero, među njima i Karlo Ressler, koji radi na HDZ-ovu statutu, državni su službenici.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim temeljima" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Vlada pokrenula razrješenje Dražena Jelenića: ''Nije radio nezakonito, ali je povjerenje bilo narušeno''

Posebnih je savjetnika dvoje - od prvog dana 2018. i službeno Krešimir Macan, za strateško komuniciranje, te otprije angažirana Ivana Vukov za unapređenje javnih politika. Oboje primaju po 9000 kuna naknade na mjesec.

Među ministrima, najviše savjetnika imaju Damir Krstičević i Marko Pavić - po četvero. Krstičevića, između ostalih savjetuje umirovljeni general Ante Gotovina, za nula kuna, dok ostala trojica primaju ukupno 23.000 kuna mjesečno.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek savjete prima od dvoje ljudi. Odnedavno Ladislava Ilčića za 4000 kuna na mjesec. Ilčić je savjetovao i bivšeg ministra Davora Ivu Stiera.

Ministra unutarnjih poslova savjetuju Filip Dragović i umirovljeni general Mladen Markač koji radi pro bono.

Devet ministara nije angažiralo posebne savjetnike. To su Zdravko Marić, Nada Murganić, Predrag Štromar, Dražen Bošnjaković, Marija Pejčinović Burić, Goran Marić. Tomo Medved ima jednu glavnu savjetnicu, ali ne navode da ima posebne savjetnike. Bez savjetnika rade i Lovro Kuščević te Tomislav Tolušić.

A koliko stoje savjetničke usluge? Većina ministarstava dostavila nam je čista primanja, ne i bruto iznose. Savjeti tako mjesečno stoje 117.500 kuna neto, a godišnje 1.410.000 kuna.

Do kraja mandata Plenkovićeve Vlade savjetnike ćemo platiti najmanje 4.230.000 kuna neto.

Bivši premijer Zoran Milanović primjerice imao je četvero posebnih savjetnika. Iz Vlade su nam odgovorili da su radili bez naknade. Zinka Bardić s Milanovićem se razišla prije kraja mandata, a ostala trojica - Budak, pokojni Goldstein i Petrović su - ne svojom krivnjom, završili u aferi dnevnice.

Tihomir Orešković u kratkom mandatu imao je jednog posebnog savjetnika za unutarnju politiku - Davora Huića, kojeg smo plaćali 8000 kuna na mjesec.

Nakon isteka mandata, posebni savjetnici odlaze s ministrima i premijerima koji su ih i doveli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.