Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve potrgano i prljavo

Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Zapustena djecja igralista u gradu - 25
Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Boris Kovacev/Cropix
Aktualno Galerija Zapustena djecja igralista u gradu - 31 Zapustena djecja igralista u gradu - 31 Foto: Boris Kovacev/Cropix Dječje igralište Dječje igralište Foto: Boris Kovacev/Cropix Zapustena djecja igralista u gradu - 29 Zapustena djecja igralista u gradu - 29 Foto: Boris Kovacev/Cropix Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Foto: Boris Kovacev/Cropix +12 Zapustena djecja igralista u gradu - 24 Galerija 1/17 >>
Nezadovoljstvo građana izgledom i održavanjem grada kojem je na čelu Zeleno-lijeva koalicija sve je veće.

Čini se da su upravo glavne teme iz programa Zeleno-lijeve koalicije najslabija karika zagrebačke gradske vlasti: loše upravljanje odvozom otpada, nepokošene zelene površine, sporo raščišćavanje grada od porušenih stabala nakon oluje u srpnju… sve su to "zeleni" problemi naše metropole.

Dodatni gorući problem na koji se građani sve više žale jesu i dječja igrališta. Mjesta na kojima bi se djeca trebala igrati odavno su zapuštena i neuredna, sprave su potrgane i potrošene od uporabe i utjecaja vremenskih prilika. Kante za otpad, ako ih ima, prepune su, a otpad je razbacan posvuda i ne odvozi se. Da nije pokošeno, ne treba ni naglašavati.

Pročitajte i ovo Kupalište Bajer u Osijeku a baš je vruće Zabranjeno kupanje: Cijanobakterija pronađena na popularnom kupalištu

"Koristiti na vlastitu odgovornost"

"Nije samo stvar nepokošenih parkića. U toj nepokošenoj travi puno je smeća", rekla nam je jedna majka s Trešnjevke, koja nam je opisala stanje u parku Zvonimira Milčeca, gdje je dječje igralište potrgano, oštećeno i zapušteno.

"Nakon oluja u srpnju očito je da se u nekim parkićima nije pojavila niti jedna osoba zadužena za čistoću", kaće nam čitateljica, koja osim neodržavanja problem vidi i u vandalizmu. "Oluja je dokrajčila i ono malo funkcionalnih sprava i potrgala ono što divljaci nisu. Nisu mala djeca divljaci koji trgaju, nego ona malo veća koja tu po noći piju, puše i tulumare."

Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Dječje igralište (Foto: Boris Kovacev/Cropix)

U svakom parkiću stoji tabla "Sprave se koriste na vlastitu odgovornost", čime su se, kaže, ogradili u Zrinjevcu "ako slučajno koje dijete izgubi oko zbog onog metala koji viri iz poda, ako padne na čavao ili se spotakne o 101 rupu. Možda da s djecom počnemo ići u parkove tek kad im stavimo kacige i navučemo neprobojna zaštitna odijela?" pita se ova majka.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Strpljenja je sve manje Otpad na sve strane, strši i trava, komarci napadaju... Zagrepčani na sto muka: Tomašević ima odgovor

Bizaran odgovor 

Isti problem opisala nam je i čitateljica Andrea s Vrbika, koja kaže kako parkovi nikada nisu izgledali lošije. "Drvene sprave i igračke su oštećene, a rubovi oštri, što je dosta opasno za djecu koja svakodnevno dolaze u park."

Čitateljica Ana ide korak dalje te kaže kako dječja igrališta "izgledaju kao bojišnica. Umjesto da se djeca bezbrižno igraju, a roditelji bezbrižno gledaju, mi smo stalno u smrtnom strahu da će se zakačiti na neki čavao, pasti preko neke razbijene sprave. Dječja igrališta kao da nisu za djecu, a djeca Zagrebu kao da nisu važna", naglašava.

Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Zapustena djecja igralista u gradu - 3 Foto: Boris Kovacev/Cropix

Roditelji su se s brojnim upitima javili Zrinjevcu, gradskoj tvrtki zaduženoj za uređivanje i održavanje dječjih igrališta, no nisu dobili konkretan odgovor niti su sprave popravljene.

"Na jedan poziv koji sam uputila nakon što je potrgani lanac zamalo izbio mom djetetu oko, pristojna gospođa na telefonu samo mi je rekla 'Grad nema novca, možemo doći, ali samo će vam ograditi tu spravu da se djeca ne mogu igrati.'" To su i napravili u susjednom parku. "Potrganu spravu nisu se ni potrudili popraviti, samo su je oblijepili žutim trakama", kaže nam majka s Trešnjevke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan problem Zagreb napadaju leteći teroristi koji sišu krv: Građani se trebaju obratiti ovim tvrtkama, pogledajte što trebate učiniti

Parkove zaposjeli narkomani

U dječjem parku na križanju Paromlinske i Vukovarske, doznajemo, ista je situacija. Potrgane ljuljačke, otpad na sve strane. Građani su svojevremeno pronašli i šprice, a staklo od razbijenih boca alkohola dočeka ih nakon svakog vikenda.

Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Zapustena djecja igralista u gradu - 8 Foto: Boris Kovacev/Cropix

Nažalost, to nisu jedine priče koje nam stižu od zabrinutih građana. U lipnju smo pisali o dječjem parku u Našičkoj ulici na Jarunu, koji su praktički zaposjeli narkomani, a roditelji i djeca redovito nalaze krvave šprice i ostali pribor.

Poznata je situacija i s parkom Kate Šoljić na Selskoj ulici, također na Trešnjevci, gdje su sprave i oprema parka posebno opasni za djecu. Naime, djeca su već pretrpjela brojne ozljede, zbog čega su se angažirali i roditelji, no tek s manjim uspjehom, dok do konkretne rekonstrukcije parka još nije došlo.

Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Zapustena djecja igralista u gradu - 32 Foto: Boris Kovacev/Cropix

O svemu ovome s pitanjima smo se obratili Zrinjevcu i Holdingu i Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove, kao i samom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene