Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice nevremena

Kada će se ukloniti sva porušena stabla u Zagrebu? Tomašević ima važnu obavijest za građane

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je u gradskoj četvrti Podsused – Vrapče otvorio najveće i najmodernije reciklažno dvorište u gradu, površine 5500 m². Tom prigodom pozvao je građane da što prije prijave štetu nastalu nakon nezapamćenog nevremena sredinom srpnja.

Novo recikažno dvorište otvoreno u gradskoj četvrti Podsused - Vrapče, omogućit će razvrstavanje i odlaganje otpada i biti na usluzi za 45 tisuća građana iz tog dijela grada. Iz grada napominju da će se na istoj lokaciji uskoro otvoriti i centar za ponovnu upotrebu "gdje će građani moći odložiti razne predmete, koji će nakon provjere i manjih prepravaka ponovo postati uporabni predmeti". 

Zagrebački se gradonačelnik nakon svečanog otvorenja osvrnuo i na aktualne gradske teme, prije svega na sanaciju štete nakon olujnog nevremena 19. srpnja te na stanje na gradskim zelenim površinama, gdje brojna stabla još uvijek nisu uklonjena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna narančasti meteoalarm Nakon superćelije Slovenci najavili olujni pojas: Tuča i jak vjetar stižu u Hrvatsku

Prijava štete

Grad je produljio rok za prijavu štete nakon nevremena na 7. kolovoza, a Tomašević je pozvao sve građane da do tog roka prijave štetu kako bi "djelatnici izašli na teren i kako bi mogli donijeti procjenu ukupne štete, kako bi napraviti rebalans proračuna i kako bi mogli ići prema Vladi RH za financijsku pomoć", naglasio je.

Do sada je obrađeno 2600 prijava građana, rekao je Tomašević te istaknuo kako Hrvatske šume više ne pomažu gradu te je sva sanacija i raščišćavanje sada u nadležnosti Zrinjevca.

"2700 stabala je porušeno, to je veliki posao, da se to sve prepili i odveze na kompostane, a na tome može trenutno raditi samo 350 djelatnika Zrinjevca kako ne bi patile i druge njihove djelatnosti, stoga moramo angažirati kooperante kako bi sa svime završili do rujna", kazao je Tomašević koji je još jednom najavio da će se polomljena stabla podijeliti građanima kao drva za ogrjev.

Pročitajte i ovo Pomoć za oštećene automobile - 6 na terenu 55 timova Stradao vam je auto u oluji, a nemate kasko? Grad Zagreb nudi pomoć, ovako se možete prijaviti

Gradonačelnik se ranije osvrnuo na obeštećenja građana za nastalu štetu te je rekao kako nema uvjeta za proglašenje elementarne nepogode, a o eventualnim iznosima koje bi građani mogli dobiti kao naknadu nastale štete govorit će se kada sve prijave i procjene budu završene.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja o vjetrovima - 4 SVE O STRUJANJIMA ZRAKA Što ga čini tako posebnim i kako utječe na ljetno vrijeme? Pogledajte impresivan 3D prikaz o posebnom meteorološkom fenomenu

Za utorak poslijepodne i večer najavljeno je novo grmljavinsko nevrijeme, građane se poziva na oprez. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene