Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije prvi put

FOTO Zagrebački park iz noćne more! Djeca su se igrala, a oni se skrivali među čempresima

Pronađene igle i šprice u parku - 5
Pronađene igle i šprice u parku - 5 Čitateljica
Aktualno Galerija Skrovište u parku - 10 Skrovište u parku - 10 Foto: Čitateljica Skrovište u parku - 9 Skrovište u parku - 9 Foto: Čitateljica Pronađene igle i šprice u parku - 8 Pronađene igle i šprice u parku - 8 Foto: Čitateljica Pronađene igle i šprice u parku - 7 Pronađene igle i šprice u parku - 7 Foto: Čitateljica +6 Pronađene igle i šprice u parku - 6 Galerija 1/11 >>
Zagrebački park između dva vrtića u Našičkoj ulici u posljednjih mjesec dana vrvi posjetiteljima koji za sobom ostavljaju krvave igle i šprice. Opasne predmete pronalaze i mala djeca u igri na mjestu koje bi im trebalo biti sigurna zona.

"Jedan dan su bili bosi, a sljedeće jutro našli su špricu. Djeca su po tom tartanu hodala bosa jer je to nešto što je bilo sigurno", rekla nam je čitateljica čiji je identitet poznat redakciji i ispričala svoje traumatično iskustvo.

Djeca čitateljice s kojom smo razgovarali u utorak su pronašla krvave šprice i igle.

Pronađene igle i šprice u parku - 5 Pronađene igle i šprice u parku - 8 (Foto: Čitateljica)

Djecu su upozorili, ali smatra da ona još ne bi trebala biti u kontaktu s takvim informacijama jer tamo dolaze i djeca iz oba vrtića u krugu parka, škola, susjednih zgrada.

Kada naiđu na takve predmete, zovu roditelje, koji ih onda bacaju. "Njih smo educirali da to ne diraju. Osjećaju se sputano u tom parku jer im mi branimo. Pogotovo starija djeca. Mlađa prihvaćaju da ne smiju ništa dirati, ali ne shvaćaju zašto", dodala je.

Osoblje iz dječjeg vrtića koji se nalazi tik do parka, reklo nam je da sami ne mogu puno jer je to gradska površina. "Molili smo da zaključavamo, ali to ne možemo dobiti“, naglasili su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna većinski dioničar pod sankcijama Pokušaj zaustavljanja prodaje Fortenove: Sud u Amsterdamu i treći put odbio sve zahtjeve šeika

Kako je sve počelo

Otkad su prije mjesec dana zatekli igle i krvave špice u zagrebačkom parku u Našičkoj ulici na Jarunu, sve se češće roditelji, ali i djeca susreću s takvim opasnostima

"Prije desetak dana u 18 sati djeca su bila u parku, a pokraj parka su se narkomani boli među čempresima. Policija je pozvana i nađeno je skrovište, u kojemu su pronađeni ruksaci i otpad", rekla je čitateljica.

Pronađene igle i šprice u parku - 5 Skrovište u parku - 10 (Foto: Čitateljica)

Pronađene igle i šprice u parku - 5 Skrovište u parku - 9 (Foto: Čitateljica)

"Već su u nekoliko dana viđeni narkomani kako se drogiraju po danu u čempresima odmah uz park", dodala je.

Ne osjećaju se sigurno

U tom kvartu žive sedam godina, ali nikada nisu naišli na ovakve prizore. "Mi živimo iznad parka, znamo osjetiti da puše travu, ali nikada nije bilo igala", rekla nam je čitateljica.

Pronađene igle i šprice u parku - 5 Pronađene igle i šprice u parku - 5 (Foto: Čitateljica)

"Sve je postalo jako nesigurno. Nikada nije bila ovakva situacija. Znalo se za njih i takvi su kakvi jesu, ali nikada nije bilo da ulaze u parkove. Postalo je neizdrživo i zastrašujuće", objasnila je.

Pročitajte i ovo Južnokorejci Tako jednostavno I to je moguće: Južnokorejci u jedan dan postali mlađi za godinu ili dvije

Ništa se ne mijenja

Svaki put kad naiđu na šprice, igle, uoče narkomane – odmah zovu policiju. Ali ona često ne stigne niti doći jer narkomani "dođu, obave i odu".

Upite su slali, kazala nam je sugovornica, na sve strane, ali ništa se ne mijenja. Skrovište više nije u njihovu parku, ali narkomani jesu.

Pronađene igle i šprice u parku - 5 Pronađene igle i šprice u parku - 7 (Foto: Čitateljica)

"Šokirani smo. Tu je park od vrtića i tu su djeca svaki dan. Ne znamo kako bismo zaštitili djecu", zaključila je čitateljica.

Iz vrtića su nam rekli da jedan od predstavnika stanara planira pokrenuti peticiju ne bi li se postavila rasvjeta i kamere.

"Sad ćemo vidjeti ako će se nešto uspjeti riješiti, stanari su najviše očajni. Žive tu 24 sata. Drogeraši se svađaju, deru se, na parkingu je neregistrirani auto koji je njihov", dodali su i istaknuli da je situacija eskalirala.

Pronađene igle i šprice u parku - 5 Pronađene igle i šprice u parku - 11 Foto: Čitateljica

Oglasila se policija, Zrinjevac i Grad

Pitali smo policiju o intervencijama u parku u Našičkoj ulici. Odgovorili su nam da su prvu dojavu ove godine zaprimili 12. lipnja, a do 29. lipnja su ih zaprimili ukupno sedam.

"Tijekom postupanja policijskih službenika, u nekoliko je navrata na mjestu događaja izuzeto nekoliko medicinskih šprica koje su uklonjene te odgovarajuće zbrinute", odgovorili su nam.

Dodali su da redovito obilaze park, užu i širu zonu mjesta događaja "u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira te drugih kažnjivih ponašanja, a što će nastaviti činiti i ubuduće".

Iz Zrinjevca su nam rekli da su dojave građana zaprimili 15., 16., i 19. lipnja nakon čega su 20. i 21. lipnja u potpunosti uredili park. 

Idući je korak, kazali su nam iz Grada Zagreba, pokretanje postupka imovinsko-pravne analize kojim se bavi Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. To je preduvjet pokretanja postupka izrade projektne dokumentaciju za eventualno postavljanje javne rasvjete, "budući da se navedeni park nalazi na nekoliko čestica koje su u različitom vlasništvu", objasnili su nam.

"Po utvrđivanju činjenica, ostvarit će se i suradnja s PU zagrebačkom u vezi eventualnog postavljanja", zaključili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene