Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strpljenja je sve manje

Otpad na sve strane, strši i trava, komarci napadaju... Zagrepčani na sto muka: Tomašević ima odgovor

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Lucija Ocko/Cropix
Otpad, trava, komarci, neraščišćeni ostaci nevremena... samo su neki od problema koji muče Zagrepčane, a dio njih ogorčen je načinom na koji aktualna vlast vodi Grad.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su energetski obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica i održali redovitu konferenciju za medije.

Uz provedbu projekta energetske obnove, ukupne vrijednosti 1.989.489,81 eura, od čega su 664.337,08 eura bespovratna sredstva EU-a, na višenamjenskoj sportskoj dvorani u tijeku su i dodatni radovi na uređenju objekta, a sve u svrhu daljnjeg unapređenja sportske infrastrukture Grada Zagreba.

Dvorana će biti otvorena početkom listopada, Tomašević je istaknuo da je u sportsko upravljanje uloženo dodatno 10 milijuna kuna u sportske objekte: ''Sljedeće godine ćemo pojačati sedam puta više ulaganja, dakle 10 milijuna eura u Jarune, različite dvorane.'' 

Rast će sportska ulaganja

Nakon obilaska održao je redovitu konferenciju za medije, a pitanja koja muče dio javnosti ne manjka - od odvoza otpada do nepokošene trave i komaraca koji su se obrušili na Zagreb posljednjih tjedana, ali i neraščišćeni ostaci nakon snažnog nevremena koje je poharalo Hrvatsku prije mjesec dana, a čeka se i kraj obnove škola.

Ostala su još četiri velika projekta obnova škola, kazao je Korlaet i objasnio: ''Tri su u tijeku - Tituš, Gornjogradska i Prva ekonomska, a četvrta zgrada je na Šalati. Pripremamo cjelovitu obnovu. Što se tiče obnove od posljedica nevremena, sve četiri škole stradale u nevremenu - u Brestju, Sesvetskoj Sopnici, Augusta Harambašića i gimnazija u Dubravi - bit će spremne do početka nove školske godine.''

Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević (Foto: DNEVNIK.hr)

Novo imenovanje u Travnom, a stižu i rabljeni tramvaji

Kulturni centar Travno napokon je dobio ravnateljicu - na to je mjesto imenovana dugogodišnja radnica Centra Gorana Šojat, kazao je Tomašević: ''Ono što sam vidio vezano za njezin program jest da se Upravno vijeće slaže s onime što je ona predložila, a odnosi se na pokretanje kluba za mlade, inkluziju djece i odraslih, dobro poznaje instituciju'.''

Raspisan je natječaj za kupovinu rabljenih tramvaja, kazao je gradonačelnik i podsjetio da je nedavno potpisan ugovor o kupnji 20 novih tramvaja.

''Trebaju dvije godine da se oni proizvedu. Mi te dvije godine nemamo zbog postojećih problema pa smo odlučili kupiti rabljene dok ne dođu novi. Na tom natječaju smo dobili ponudu njemačkog grada Augsburga. Riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni s našim tračnicama. Riječ je o 11 tramvaja vrijednosti 2,700 milijuna eura. Tramvaji su stari 15, 20 godina što je manje godina od naših koji su stari neki 27 godina, a neki i 50'', podsjetio je Tomašević.

Pročitajte i ovo Donald Trump objava na društvenoj mreži Trump se predaje vlastima zbog optužbi za iznuđivanje: "Uhitit će me radikalno lijeva okružna tužiteljica"

''Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava''

Govoreći o uklanjanju posljedica nevremena iz dvorišta škola i s dječjih igrališta. podsjetio je da je upućen dopis ravnateljima ako je potrebno angažirati privatnike ili Zrinjevac za održavanje.

Javile su se tek četiri škole, ali to nije stvarno stanje, kazao je: ''Više od 800 igrališta je u gradu, a posljedice nevremena raščišćene su na više od 700. Zagreb je pogodila najjača oluja u povijesti grada. Brojka oštećenih stabala je 10.000. Prioritet je bilo bazično raščišćavanje da grad može normalno funckionirati. Samo u GSKG-u imali smo više od 500 prijava štete na zgradama. Prioritet je bilo raščišćavanje granja. Najavio sam ranije kako će se tek tijekom rujna moći sve riješiti uz angažman kooperanata koji pomažu Zrinjevcu. Od 17 gradskih četvrti u njih sedam su posljedice neveremna sanirane. Privatne firme su angažirane, sada one raščišćavaju granje i dovršit će to u preostalim gradskim četvrtima'', poručio je.

''Sanacija je izbacila iz ritma košnju. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava. Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali tropsku klimu - gromne količne padalina i visoke temperature, u kombinaciji to je dovelo do rasta trave kakvog nije bilo nijednog ljeta'', dodao je.

Podsjetio je i da je samo pola zelenih površina u gradu u vlasništvu Grada te da gradske službe rade na rubu snaga te kazao da zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ide zapošljavanje dodatnih 100 radnika Zrinjevca: ''Mi upravljamo Zrinjevcem dvije godine, i jesmo li prošle i pretprošle godine imali takvo stanje?''

Pročitajte i ovo Ilustracija Važno upozorenje Povlači se omiljeni slatkiš: Za djecu može biti posebno opasan

Komarci napadaju - ''manje nego prijašnjih godina''

''Tijekom rujna će se situacija stabilizirati'', poručio je, a kazao je i da je ove godine manje prijava za komarce nego prošlog i pretprošlog ljeta. 

''Suzbijanje komaraca ne da ide normalno, nego ide i pojačano. Programi su pojačani i radit će se do kraja godine'', kazao je i pozvao građane da se jave tvrtkama koje se time bave.

''Imali smo manje prijava građana ove nego prošle godine. Sada smo imali prijave zbog komaraca na Jarunu i ovog petka se ide dodatno suzbijati komarce'', najavio je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan problem Zagreb napadaju leteći teroristi koji sišu krv: Građani se trebaju obratiti ovim tvrtkama, pogledajte što trebate učiniti

Odbacio je kritike vezane uz činjenicu da Grad Zagreb namjerava uvesti novi model određivanja najamnine gradskih stanova, pri čemu glavni kriterij više ne bi bila kvadratura stana koji se iznajmljuje, nego visina primanja po članu kućanstva.

Nacrt prijedloga Odluke o najmu stanova bio do pred dva dana u javnom savjetovanju, a cilj odluke je ustupiti javne stanove socijalnim kategorijama i onima s nižim i srednjim primanjima. Status se neće mijenjati najsiromašnijima, ali hoće onima s najvišim prihodima.

Istaknuo je da uvode red u više od 6000 stanova koje Grad ima u vlasništvu te da ima onih koji žive u stanu od 70 kvadrata na dobroj lokaciji, a imaju plaću od 2000 eura i plaćaju najam od 100 eura: ''Red uvodimo da bi oni socijalno ugroženi, kao i oni koji nemaju 2000 eura mogli riješiti svoje stambeno pitanje.''

No, nisu svi oduševljeni promjenom, a nezadovoljstvo će kod nekih izazvati i najava da se planira podizanje paušala za turistički najam, ali detalje Tomašević nije zasad želio iznositi.

''Ne može biti normalna situacija da se plaća 10 puta manje poreza ako iznajmljujete turistima nego ako iznajmljujete stanovnicima Zagreba'', kazao je gradonačelnik i dodao da će javnost o tome biti obaviještena na vrijeme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene