Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rok od 90 dana

Tomaševiću zabranili da snima gdje i kako građani bacaju otpad. Oglasili se iz Grada te najavili što će napraviti

AZOP je zabranio Tomaševiću da do daljnjeg postojeći sustav videonazora koristi kako bi uhodio ljude kako bacaju otpad. Oglasio se i Grad Zagreb.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) zabranila je Gradu Zagrebu, da pri kontroli tko, kada i kako baca otpad koristi sustav videonadzora koji je postavljen na javnim površinama.

Kako su objavili, Gradu Zagrebu, odnosno nadležnom Gradskom uredu za komunalne poslove i promet, naloženo je da u roku od 90 dana donese odgovarajući unutarnji pravno-provedbeni okvir upravljanja postojećim sustavom videonadzora.

Naime, nadzorne kamere na javnim površinama u Zagrebu postavljene su kako bi se kontrolirala nepropisno zaustavljena ili parkirana vozila te kako bi se upravljalo prometom u skladu sa zakonskim odredbama, a sve to prate ovlašteni prometni redari.

Nakon što su građani prijavili Grad da ih se snima kako bacaju otpad, AZOP je proveo nadzor kako bi se utvrdile okolnosti o obradi osobnih podataka pomoću videonadzora.

Tijekom nadzornog postupanja utvrđeno je kako Grad Zagreb, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet:

- vodi evidenciju aktivnosti obrade odnosnu na obradu osobnih podataka preko videonadzora kojim je obuhvaćena javna površina na području Grada Zagreba, protivno odredbama članka 30. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević 16 milijuna ZG vrećica Šest mjeseci novog modela odvajanja otpada: Poznato koliko je kazni ispisano i koji su rezultati

- nije proveo odgovarajuće organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti obrade osobnih podataka preko videonadzora kojim je obuhvaćena javna površina na području Grada Zagreba, a suprotno odredbama članka 32. stavka 1. i 2. Opće uredbe o zaštiti podataka te članka 28. stavka 1., 3. i 4. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Naime, premda prema iskazima odgovornih osoba, postoji opća mogućnost ulaska komunalnih redara u tzv. operativno-komunikacijski centar, prvenstveno prema potrebama i samostalnoj procjeni komunalnih redara, te tako i mogućnost uvida, ali i eventualnog podnošenja zahtjeva za izuzimanje nastalih snimki videonadzornog sustava u postupcima iz njihove nadležnosti, utvrđeno je kako voditelj obrade nije predvidio, a s tim u vezi, nije dokumentirao interni pravno-provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom, uključujući postupke, procedure i protokole odnosne na eventualno moguće otkrivanje i/ili izuzimanje, uključujući podnošenje i zaprimanje zahtjeva djelatnika Odjela komunalnog redarstva za otkrivanjem snimki nastalim korištenjem videonadzornog sustava na javnim površinama

Pročitajte i ovo Otvoreni radovi na Branimirovoj ulici u Zagrebu - 2 vrijednost radova 4,6 milijuna eura Tomašević otvorio radove na produženju Branimirove i otkrio kad se očekuje završetak prve etape

- nije adekvatno označio da je javna površina pod videonadzorom, a sukladno odredbi članka 13. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka, u vezi s člankom 27. stavkom 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

AZOP je stoga naložio Gradu Zagrebu da postavi oznake da je javna površina pod videonadzorom koje trebaju biti vidljive najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja svake od lokacija na koje su postavljene kamere, a koje čine sustav videonadzora javnih površina Grada Zagreba.

Isto tako, Agencija je naložila voditelju obrade da uskladi sadržaj svih obavijesti o postojanju videonadzornog sustava javnih površina, sukladno odredbama članka 27. stavka 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, navode u AZOP-u.

"Riječ je o postupku koji je Agencija provela po službenoj dužnosti nakon informacija dobivenih u medijima i pritužbi građana koji su se nakon tih objava osjećali uplašeno i ugroženo", rekao je Marko Trošelj iz AZOP-a.

Oglasili su se i iz Grada Zagreba. Kazali su da navedeni unutarnji akt planiraju donijeti u roku od tjedan dana, "nakon čega će se nastaviti s korištenjem sustava video nadzora pri utvrđivanju pravilnoga odlaganja otpada. Usklađivanje označavanja javnih površina pod videonadzorom ne utječe na korištenje sustava video nadzora".
  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene