Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljan problem

Zagreb napadaju leteći teroristi koji sišu krv: Građani se trebaju obratiti ovim tvrtkama, pogledajte što trebate učiniti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Leteće napasti napadaju Zagrepčane dan i noć i piju im krv, ali ima pomoći - dvije tvrtke na području Grada zadužene su za dezinsekciju komaraca i građani im se mogu obratiti pozivom.

Komarci su mali dvokrilni kukci koji žive u svim područjima svijeta. No, napasnicima koji sišu krv ispuštajući nesnosan zvuk ovoga ljeta kao da se baš posebno omilio grad na Savi - tako barem tvrde mnogi Zagrepčani koji tvrde, i ove godine, da komaraca nikada nije bilo toliko. 

U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, na području grada Zagreba 32. Posljednjih 15 godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se proširila na cijelo područje Hrvatske. 

Tigrasti komarac je postao zagrebački napasnik - prilagodljiva je vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Bode tijekom dana, za razliku od većine vrsta na području Hrvatske koje su najaktivnije predvečer i u ranojutarnje sate.

''Mažete se svim mogućim preparatima, ništa ne pomaže", žale se Zagrepčani na leteće teroriste. No, problem nije jednako prisutan u svim dijelovima grada. Ipak, jedna stvar vrijedi za sve - u Zagrebu odrasle komarce špricaju na poziv, a iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) ''Dr. Andrija Štampar'' kažu da nisu primijetili da ih ima više.

''Mi nismo baš primali pritužbe građana. Građani znaju da se trebaju obratiti tvrtki koja je sklopila ugovor s Gradom Zagreb i ta tvrtka uglavnom prima pritužbe, ali broj tih pritužbi je manji nego što je bio prethodnih godina'', kazala je biologinja Ana Klobučar iz NZJZ ''Dr. Andrija Štampar''.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kome se građani mogu obratiti za dezinsekciju komaraca u Zagrebu?

Tvrtke koje na području Grada Zagreba u 2023. godini provode suzbijanje komaraca su Zajednica gospodarskih subjekata Tehinspekt d.o.o i Pestrid d.o.o.

telefon 01/6288669
mobitel 099/4854042
e-mail: dora.kovac@atalianworld.com

Ako građani imaju upite vezane za komarce i suzbijanje, mogu se obratiti tvrtkama na navedene dežurne telefone i e-mail radnim danom od 10 do 14 sati, navodi se na stranicama Grada na kojima ima još detalja.

Iz tvrtki su za DNEVNIK.hr potvrdili da dobivaju pozive građana, ali da stanje nije alarmantno, a pogoršale su ga nedavne poplave, no stanje bi se trebalo smiriti za dva, tri tjedna. Poziva, kažu, dosad nije bilo više nego prethodnih godina, a pogotovo ne kao u drugim gradovima, primjerice i Slavoniji. 

Objasnili su da u roku tri dana nakon pritužbe građana na komarce, izvoditelji suzbijanja komaraca obavljaju terenski izvid na adresama građana koji se žale, što uključuje pregled područja gdje osoba živi (adresu prijave i okolno područje), edukaciju građana o uklanjanju legla te prema utvrđenoj situaciji provedbu suzbijanja komaraca.

I gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da je manje prijava građana za komarce ove nego prethodnih godina. ''Dosad smo imali ovog ljeta manje žalbi građana na komarce nego prošlog. Radi se intenzivno i pojačano tijekom cijele godine. Sada smo imali prijave zbog komaraca na Jarunu i ovog petka ide se dodatno suzbijati komarce”, poručio je i pozvao sve građane da prijave mjesta na kojima su primijetili povećanu koncentraciju komaraca.

Ilustracija Sprej za komarce (Foto: Getty Images)

U zaštiti građana od komaraca na području grada Zagreba komarci se suzbijaju provedbom osmišljenog programa čiju provedbu organizira Grad Zagreb. Program je prvenstveno usmjeren na suzbijanje ličinki u vodama stajaćicama, a suzbijanje odraslih (letećih) komaraca provodi se na ograničenim područjima na kojima se tijekom sezone utvrdi povećan broj jedinki.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom organizira provedbu suzbijanja komaraca na temelju ''Programa mjera i Provedbenog plana preventivne i obvezne preventivne dezinsekcije komaraca na području Grada Zagreba za 2022. godinu'' i provedenog javnog natječaja putem kojeg su izabrane privatne tvrtke izvoditelji dezinsekcije (za obavljanje dezinsekcije posjeduju rješenje koje je izdalo Ministarstvo zdravstva).

Program mjera i Provedbeni plan dezinsekcije komaraca izrađuje NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'', Služba za epidemiologiju u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a na temelju stručnih znanja, epidemioloških indikacija, rezultata dosadašnje provedbe dezinsekcije komaraca na području grada te dobre DDD prakse.

Pročitajte i ovo Thaksin Shinawatra Uoči glasanja Dočekale ga stotine pristaša: Vratio se odbjegli bivši premijer pa odmah završio u zatvoru

Prirodna i umjetna legla komaraca

Prirodna legla komaraca mogu postati: poplavne površine, kanali s vodom, udubine tla u šumama, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica. Prirodna legla su raznolika, aktivna uglavnom u proljeće. Tijekom ljeta većina legla presuši. Ako se dogodi plavljenje poplavnih površina tijekom ljeta, one postaju aktivna legla komaraca.

S obilnim oborinama, na području grada Zagreba komarci se pojavljuju u većem broju od podnošljivog, a njihova mjesta razvoja nisu samo područja grada Zagreba već udaljena poplavna područja istočno i južno od grada.

Dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, broj vrsta komaraca i njihovih legla u našoj okolini se povećava. Stoga je broj tih napasnih kukaca koji lete oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. U naseljenim sredinama znatno im u tome pomaže čovjek jer često pogoduje njihovu razvoju, objašnjavaju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Umjetna legla komaraca mogu postati: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome u koje upada kiša, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, voda u pliticama lonaca za cvijeće, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane te različite slične nakupine vode.

Upravo se tigrasti komarac razvija u raznolikim umjetnim leglima, a za razvoj mu je potrebna vrlo mala količina vode, svega nekoliko milimetara visine vodenog stupca, stoga je, upozoravaju iz Zavoda, važno slijediti preporuke u borbi protiv komaraca.

Pročitajte i ovo Veterinari Borba za spas Vodi se velika bitka protiv pošasti koja prijeti još jednoj slavonskoj županiji. Lijeka za tu bolest - nema

Kako ukloniti legla komaraca?

  • ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete automobilske gume te druge vrste posuda
  • redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu
  • spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom
  • u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim
  • propisno odlagati krupni otpad
  • održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.
  • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija)
  • folije (cerade, tende i slično) postaviti na način da u njima nije moguće zadržavanje vode
  • propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima, odnosno redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume slagati u obliku piramide i prekriti ih nepropusnom folijom tako da se na foliji ne zadržava voda
  • održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene
  • održavati zelene površine, uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene