Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Horor-prizori iz trešnjevačkog dječjeg parka: "Moje dijete prekriveno krvlju, ja sam bila prekrivena krvlju"

Aktualno Galerija Građanka poslala videopoziv Građanka poslala videopoziv Foto: DNEVNIK.hr Marta Kiš, Grad Zagreb Marta Kiš, Grad Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Marta Kiš i Domagoj Mikić Marta Kiš i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Poziv - Domagoj Mikić Poziv - Domagoj Mikić Foto: Dnevnik Nove TV +9 Sara Džapo, majka ozlijeđenog djeteta Galerija 1/14 >>
Lijepo vrijeme za roditelje s djecom znači samo jedno - više vremena u parkovima. A kakva je sigurnost i što u slučaju ozljeda u parkovima - istražuje Poziv. Dnevniku Nove TV javili su se roditelji koji su na dječji park čekali sedam godina - a kad su ga dobili, tek su tada počeli njihovi problemi.

Kada je otvoren, proglašen je jednim od najljepših dječjih parkova. U njemu svakodnevno bude i do 200 djece. No umjesto lijepih - brojni trešnjevački mališani upravo iz parka Kate Šoljić posljednjih godina odlaze samo s ružnim uspomenama.

"Pozdrav sa zagrebačke Trešnjevke iz jednog opasnog dječjeg parka. Mi roditelji imamo ozbiljan problem jer nam djeca svakog tjedna završavaju u bolnici na šivanjima, s lomovima, s ozljedama koje nisu tipične za uobičajene dječje parkove. Pokušali smo kontaktirati Grad, međutim od njih nema odgovora", pozvala je građanka ekipu Dnevnika da se dođe sama uvjeriti kako park izgleda.

U njemu se razbijaju glave, lome prsti i zubi. Vožnja dječjim biciklom ravna je ruskom ruletu. Apeli roditelja završavaju najčešće u slijepoj ulici. Gdje zapinje i je li na zagrebačkoj Trešnjevci najopasniji dječji park u Hrvatskoj, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

"Krvi je bilo stvarno užasno puno. Moje dijete prekriveno krvlju, ja sam bila prekrivena krvlju. Scena baš za ne poželjeti u dječjem parku", ispričala je Sara Džapo, majka ozlijeđenog djeteta.

Ovo je tek jedna u nizu horor-priča iz trešnjevačkog parka Kate Šoljić. Kada je prije sedam godina otvoren, bio je središnje mjesto okupljanja u kvartu. Sada je trn u oku brojnim roditeljima.

"Vozili su se ovdje biciklićima. Prednji kotač je zapeo i pao je na ruke i na lice. Točno je presjekao bradu u obliku kockica i jedna je ušla između sjekutića i savila jedan zub skroz prema nepcu. Šavova je na bradi bilo devet", prisjetio se Daniel Balog, otac ozlijeđenog djeteta.

Najopasniji park u Hrvatskoj - 5 Poziv - Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik Nove TV)

Pokrenuli su peticiju kojom traže uklanjanje tribina, koševa, nadstrešnica i metalnih mreža koje se isprepliću s antistresnom podlogom na tlu.

"Razmišljala sam što ja tu mogu napraviti za buduću djecu, za moju djecu naposljetku, i onda sam sjela i napisala jako puno ljutih mailova u Grad, u upravu gradske četvrti i pokrenula sam peticiju", poručila je Dragana Ristić, pokretačica peticije.

Peticiju je zasad potpisalo gotovo 600 roditelja. A roditelji su već tražili i pravnu pomoć.

"Svi su se javili s težim povredama djece, koje su većinom povrede glave i ekstremiteta. Dvoje djece koja su lomila prstiće u tim metalnim rešetkama i jedan spinalni prijelom s ugradnjom šipke", rekla je odvjetnica Ana Liška.

Najopasniji park u Hrvatskoj - 5 Najopasniji park u Hrvatskoj - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

U park je stigao i sudski vještak za sigurnost na igralištima Marinko Kramarić.

"Ovo su ti primjeri gdje imamo oštre rubove na svim ovim mjestima za vezanje bicikla. Čak imamo i oštećenje, tri milimetra radijus zaobljenosti mora biti, a nije. Ako govorimo o koševima za otpatke, onda su to ovi bridovi. Ja ni osobno ni kao stručnjak ne vidim uopće potrebu da se ovakav materijal koristi na stazama. Ako se želi postići efekt da se poboljša rast trave, onda postoje gumene ovakve rešetke. Imamo niz mjesta za mogućnost spoticanja", komentira.

Pita se - kako je park uopće dobio sve potrebne dozvole. "Ovdje je sve napravljeno kontra pravilima struke i kontra zahtjevima tim propisima i normi, odnosno standarda koji imamo iz tog područja."

Na natječaju odabran rad studentica druge godine arhitekture

Natječaj za idejno rješenje uređenja ovog parka, koji se prostire na pet tisuća kvadrata, organiziralo je Društvo arhitekata Zagreb.

"Natječaj je tražio rješenje javnog gradskog parka koji u sebi u jednom manjem dijelu ima dječje igralište. Dječje igralište je jedno, a svi ostali javni prostori su nešto drugo", kaže Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Od 43 pristigla rada - odabran je rad studentica druge godine arhitekture. Iza njih je stajala ovlaštena arhitektica iz firme Agroinženjering, koja u pisanom odgovoru kaže kako park ima sve potrebne dozvole.

"Moja petogodišnja kćer i ja sjedile smo ovdje na ovoj klupici i ona se prevrnula i udarila glavom ravno ovdje u željeznu rešetku koja se nalazi tu na podu. Pad je rezultirao ogromnom posjekotinom na čelu, užasno velikom količinom krvi. Sedam šavova je imala. Mogla se doslovno vidjeti kost kolika je bila posjekotina", kaže Džapo.

Struka povlači i pitanje odgovornosti roditelja.

"Niti sjedenje na jednom balkonu ne mora biti sigurno ako nije roditelj negdje blizu", poručuje pak Matković.

"Nije poanta da dijete ne padne, poanta je da ako padne ne mora baš pasti na metalnu rešetku", rekla mu je reporterka, a on joj odgovorio:

"Ja se slažem s vama u segmentu dječjeg igrališta, a na nama roditeljima je i da našu djecu naučimo živjeti s takvim životnim opasnostima."

Na teren je izašla gradska inspekcija.

"Djelatnici Zrinjevca rekli su da su navedeni elementi opasni i da ih mogu zamijeniti odmah. Zapelo je, prema našim informacijama, s arhitekticama, ne znamo jesu li one dale suglasnost na izmjenu projekta", pojašnjava odvjetnica.

Od svog krajnjeg cilja neće odustati.

"To nisu obične dječje ozljede, mislim djeca padaju, to su stvarno ozbiljnije s obzirom na materijal od kojeg je sve napravljeno", kaže
Sandra Tripović, majka ozlijeđenog djeteta.

A dok institucije prebacuju odgovornost - roditelji se pitaju: "Što se treba dogoditi da bi netko shvatio da ovo ne može ovako stajati?"

"Apeliram na autorice da se jave, da se odazovu i da naprave ono ljudsko - da daju dozvolu da se reprojektira", poručila je pokretačica peticije.

Iz Grada poručuju: "Projekt je od davno prije. Odmah smo krenuli u izvide"

No autorice se nisu odazvale ni na brojne upite Poziva - možda su se s njima uspjeli čuti iz Grada Zagreba? U studiju Dnevnika Marta Kiš iz Grada pokušala je objasniti tko je odgovoran za ozljede.

"Pa taj park se dogodio kao što je rečeno u prilogu, sam natječaj se dogodio 2008., a onda i izvedba 2016. i 2017., kao i sve potrebne dozvole, koje mi sad na papiru vidimo da postoje. To je situacija koja nas je zatekla", poručila je.

Ipak, Možemo je na vlasti u Zagrebu već dvije godine.

"Taj park je na papiru štimao. Otkako je gospođa Ristić alarmirala s konkretnom situacijom dječaka koji se ozlijedio, odmah se krenulo u izvide. Zrinjevac je ponudio alternativno rješenje koje bi uklonilo te osnovne sporne elemente, koje autorice nisu prihvatile", pojasnila je Kiš.

Što ako autorice nastave odbijati nova rješenja?

"Mi se nadamo da će one ponuditi rješenje koje će njima biti zadovoljavajuće, ali, ono što je najvažnije, biti zadovoljavajuće za roditelje, a onda i sigurno za djecu koja se tamo igraju", rekla je.

Elemente treba ukloniti, a Kiš se nada da će se izbjeći da se park u potpunosti zatvori. "To će biti dugotrajno i skupo, a mislim da se može naći adekvatno rješenje koje će biti brže."

Koliko ona ima saznanja, to bi trebalo biti što prije. 

"Nadam se da će svi sudionici, kojih ovdje ima više jer se radi o priči kompliciranijoj od uobičajene, da će svi biti zadovoljni."

Strahuje li Grad od tužbi?

"Projekt je od davno prije. Mi smo u komunikaciji sa svima. Komunikacija postoji s roditeljima iz priloga, odvjetnicom i Zrinjevcem, koji se brine za održavanje, tako da svi radimo na rješavanju problema", rekla je za kraj Kiš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene