U Uzdolju održana komemoracija za srpske žrtve u VRO Oluja
U Uzdolju održana komemoracija za srpske žrtve u VRO Oluja Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Vijeće srpske nacionalne manjine općine Biskupija organiziralo je komemoraciju žrtvama Vojno-redarstvene operacije Oluja.


Na komemoraciji je pročitana i Trinaesta Izjava sjećanja SNV-a. Anja Šimpraga rekla je da suosjećamo s hrvatskim žrtvama u ratu, ali i srpskim žrtvama za vrijeme i nakon Oluje. Upozorila je da se zločini ne procesuiraju.

Vezani članci Oluja Filomena u Španjolskoj Snijeg i oluja paralizirali Španjolsku: Spasioci došli do 1500 ljudi zarobljenih u vozilima preko noći, već je četvoro poginulih Pjena Oluja prouzročila zanimljiv fenomen, more je izgledalo kao cappuccino

''Dan poslije smo se okupili da bismo se prisjetili onih koji su ovdje mučki i neljudski ubijeni. Misleći da čine veliko djelo, da velike stvari opravdavaju ovakvo nedjelo. Okupili smo se da se suprotstavimo takvom mišljenju i djelovanju. Svatko tko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine i da se sloboda može graditi ostavljajući ovakve tragove, teško griješi'', poručio je predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac.

Najavio je da će se ondje okupljati i ubuduće kako bismo čuli osudu ovoga zločina i kako bi se pronašli počinitelji. Naglasio je da treba pokušati stvoriti društvo mira u kojem će se zatvoriti ratna knjiga, a ne je svake godine ponavljati. Najavio je da će idućih tjedana na širem području Knina i Dalmacije komemorirati s istim ciljem – da se ne zaboravi, da se osudi i gradi mir. ''Mir u odnosima sa susjedima, između Hrvata i Srba potreban je i jednima i drugima'', zaključio je Pupovac..

U kaznenoj prijavi koju je prije tri godine podnijela Documenta navodi se da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 6. kolovoza u Uzdolju kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila.

"Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916., Krstu Šaru, rođenog 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna je osoba preživjela te je uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.

Istog dana nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaselaka tadašnje općine Orlić, 6. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34., i u zaselku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića", navodi Documenta.

Uzdolje je lani potresao i napad na goste jednog kafića. Grupa maskiranih napadača upala je u kafić u Uzdolju i verbalno, a zatim i fizički napala vlasnicu i goste kafića. U napadu je ozlijeđeno pet osoba, među njima je i 17-godišnjak. Nedugo nakon toga incident se dogodio u u kafiću u selu Đevrske.