U Uzdolju održana komemoracija za srpske žrtve u VRO Oluja
U Uzdolju održana komemoracija za srpske žrtve u VRO Oluja Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Vijeće srpske nacionalne manjine općine Biskupija organiziralo je komemoraciju žrtvama Vojno-redarstvene operacije Oluja.


Na komemoraciji je pročitana i Trinaesta Izjava sjećanja SNV-a. Anja Šimpraga rekla je da suosjećamo s hrvatskim žrtvama u ratu, ali i srpskim žrtvama za vrijeme i nakon Oluje. Upozorila je da se zločini ne procesuiraju.

Vezani članci Boris Milošević i Sabina Tandara Knezović - 1 Potpredsjednik Vlade Boris Milošević otkrio kako gleda na kritike iz Srbije pa poslao poruku krajnjoj desnici Komemoracija u Gruborima Medved: "Žalimo zbog svih civila, pružamo ruke za zajedničku budućnost", Milanović: "Hrvati i Srbi su dvije najsličnije nacije"

''Dan poslije smo se okupili da bismo se prisjetili onih koji su ovdje mučki i neljudski ubijeni. Misleći da čine veliko djelo, da velike stvari opravdavaju ovakvo nedjelo. Okupili smo se da se suprotstavimo takvom mišljenju i djelovanju. Svatko tko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine i da se sloboda može graditi ostavljajući ovakve tragove, teško griješi'', poručio je predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac.

Najavio je da će se ondje okupljati i ubuduće kako bismo čuli osudu ovoga zločina i kako bi se pronašli počinitelji. Naglasio je da treba pokušati stvoriti društvo mira u kojem će se zatvoriti ratna knjiga, a ne je svake godine ponavljati. Najavio je da će idućih tjedana na širem području Knina i Dalmacije komemorirati s istim ciljem – da se ne zaboravi, da se osudi i gradi mir. ''Mir u odnosima sa susjedima, između Hrvata i Srba potreban je i jednima i drugima'', zaključio je Pupovac..

U kaznenoj prijavi koju je prije tri godine podnijela Documenta navodi se da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 6. kolovoza u Uzdolju kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila.

"Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916., Krstu Šaru, rođenog 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna je osoba preživjela te je uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.

Istog dana nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaselaka tadašnje općine Orlić, 6. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34., i u zaselku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića", navodi Documenta.

Uzdolje je lani potresao i napad na goste jednog kafića. Grupa maskiranih napadača upala je u kafić u Uzdolju i verbalno, a zatim i fizički napala vlasnicu i goste kafića. U napadu je ozlijeđeno pet osoba, među njima je i 17-godišnjak. Nedugo nakon toga incident se dogodio u u kafiću u selu Đevrske.