Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni srpski civili

Documenta podnijela kaznenu prijavu za zločin u Uzdolju tijekom Oluje, oglasio se i Plenković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 22. obljetnicu početka završne vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata "Oluja" Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je u petak u sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995. g.

Documenta u prijavi navodi da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 6. kolovoza 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpkih civila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti"

"Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916., Krstu Šaru, rođenog 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna je osoba preživjela te je uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.

Istog dana nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaselaka tadašnje općine Orlić, 6. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34., i u zaselku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića", navodi Documenta.

U prijavi podsjećaju i da je prvostupanjskoom presudom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubojstava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

"Prvostupanjskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak kaznenog progona za nedvojbeno počinjena kaznena djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine", navodi Documenta u prijavi.

Državnom odvjetništvu Documenta predlaže da na temelju njihove kaznene prijave prikupe potrebne obavijesti i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinitelja provede istraga i podigne optužnica.

Plenković o kaznenoj prijavi Documente

Premijer Andrej Plenković nakon što je položio vijence na Mirogoju u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te Oluje komentirao je kaznenu prijavu Documente.

"Republika Hrvatska, Vlada Republike Hrvatske vodi računa o dignitetu Domovinskoga rata, o svemu na čemu je Republika Hrvatska utemeljena. Istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj vlada sloboda govora svih udruga", rekao je Plenković. (Hina/N.C.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene