Premijer Andrej Plenković prisustvovao je 25. obljetnici primanja Hrvatske u Ujedinjene narode gdje je komentirao rezultate lokalnih izbora.


"Vidjelo se da je HDZ, osim Zagreba, ostvario izvanredne rezultate koji će izgledati još bolje nakon drugog kruga. Čujem da imamo čak 44 grada u prvom krugu, još 45 idemo u drugi krug. To su primjeri uspjeha koje HDZ ostvaruje. Mnogi su jučer vidjeli kakve su im dionice i moraju razmisliti koji im je prioritet. HDZ je spreman na sve", kazao je Plenković.

Vezani članci Tko od političara ide na SP u Kataru? - 1 Hoće li nogomet spojiti Milanovića i Plenkovića? Obojica bi se mogla naći na istoj utakmici, u istoj loži Slika nije dostupna Ne brine ga što će reći Plenković? Hasanbegović drugi na listi Brune Esih

Kazao je i kako će s parlamentarnim strankama razgovarati o sastavljanju većine u saboru.

"Ne opirem se izborima, meni je u interesu politička stabilnost. Razgovarali smo i ranije, no ne u protekla dva tjedna. S obzirom da nekim akterima još nisu završili izbori, taj proces će voditi u tišini", kazao je Plenković.

Esih i Hasanbegović u Sabor su ušli zahvaljujući HDZ-u

Osvrnuo se i na rezultate nezavisne Brune Esih.

"Pokazalo se da uživa simpatije jednog biračkog tijela. Mislim da to nije HDZ-ovo biračko tijelo, tek jedan manji dio. Podsjećam da su i Hasanbegović i Esih došli u Sabor zahvaljujući činjenici da su bili na listi HDZ-a. To je polazna točka na koju, siguran sam, i oni vode računa. Razgovarat ćemo s njima. Ja ne vidim što se promijenilo u našoj politici da bi oni imali neke upitnike", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je nezadovoljan jedino rezultatima u Zagrebu.

"Prgomet je vodio kvalitetnu kampanju. Činjenica da je došla do te diskrepancije između glasova za listu i za kandidata. Upozorio sam da se mora konzistentno i koherentno glasati za naše kandidate. Zašto su u nekim mjesnim odborima rezultati drugačiji.Tu ćemo morati napraviti temeljnu analizu u gradskom odboru. Mislim da je HDZ napravio bolje rezultate nego 2013. Mogu govoriti samo o izbornom uspjehu, a ostalo su komentari. Svatko tko piše i čita zna o čemu se radi", rekao je Plenković.

"Očekujem suradnu od dobavljača"

Komentirao je zahtjeve dobavljača Agrokora koji su najavili obustavu robe od 29. svibnja ne ispune li se zahtjevi do tada.

"Danas su se odvili određeni sastanci, potpredsjednica Dalić je u stalnom kontaktu s povjerenikom, bankama, dobavljačima. Razmotrit ćemo njihove zahtjeve. Siguran sam da je za sve dobavljače situacija bolja sada kada se aktivirao zakon, nego ranije. Ukoliko ima nekih detalja i sumnji, riješit ćemo ih u dijalogu s dobavljačima kao i dosad", rekao je Plenković koji je uvjeren da se ništa neće srušiti ako dobavljači prestanu dostavljati robu.

"Očekujem tu i suradnju od strane dobavljača. Postoje neki koji su već s prvim isplatama riješili čitav niz svojih potraživanja. Hrvatska vlada gleda na širi interes. Na to pi se trebali prisjetiti i dobavljači", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju