Zoran Milanović i Mario Banožić
Zoran Milanović i Mario Banožić Foto: Pixsell

Ministarstvo obrane je pojasnilo jučerašnju izjavu ministra Marija Banožića da se podiže stupanj zaštite Oružanih snaga.


Ministarstvo obrane reagiralo je na priopćenje Ureda predsjednika. 

"S obzirom na reakciju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, podsjećamo da je jučer na konferenciji za medije ministar obrane Mario Banožić jasno istaknuo da se "uzimajući u obzir obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite Oružanih snaga". Veći stupanj zaštite provodi se temeljem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

O istome je ministar Banožić informirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji se na to osvrnuo i na svojoj konferenciji za medije jučer poslijepodne, pojasnivši pritom okolnosti agresije na Ukrajinu te potencijalne reperkusije na stabilnost našeg susjedstva, što pozorno pratimo.

Iz konteksta izjave predsjednika Vlade i ministra obrane, jasno da se referiraju na budnost, oprez i zaštitu Oružanih snaga, a ne na formalno podizanje pripravnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U okolnostima dok traje agresija nad Ukrajinom i kriza koja ugrožava sigurnost ukrajinskih građana, ali i Europe i cijelog svijeta, držimo potpuno bespotrebnim iniciranje prepirke na ovu temu.

ruski vojnik Kijev ponudio amnestiju i novac ruskim vojnicima koji se predaju: "Odlučite. Istupite bez oružja, s bijelom zastavom"

Ruski konvoj tenkova i oklopnih vozila Vojni analitičar objašnjava što Putin namjerava s ogromnim konvojem tenkova: "Počeli su napad s 30 posto snaga, a sad..."

Podsjećamo i da je Ministarstvo obrane, na temelju Zakona o obrani, zatražilo prethodno mišljenje Predsjednika Republike Hrvatske na Odluku o pomoći Ukrajini darovanjem zaštitne opreme i pješačkog naoružanja, koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici", stoji u reakciji MORH-a.

Ranije danas je priopćenjem reagirao Ured predsjednika Republikeu kojem se opovrgava jučerašnja tvrdnja premijera Plenkovića da je podignut stupanj pripravnosti Oružanih snaga. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju