Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestali grbovi s petokrakama

Antifašisti zbog Hajdukova kalendara traže Malešovu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljivanje Hajdukova kalendar izazvala reakciju splitskih antifašista.

Splitski antifašisti ocijenili su danas nedopustivim objavljivanje falsificiranoga kalendara splitskog Hajduka za 2012. u kojem je s dresova klupskih legenda uklonjen Hajdukov grb sa zvijezdom petokrakom te su zatražili ostavku predsjednika kluba Hrvoja Maleša.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

'Ako je Maleš znao ili dao suglasnost za tiskanje ovog sramotnog kalendara, najmanje što može učiniti je da odstupi i pusti vodstvo kluba onima koji ga istinski vole i koji se ne stide Hajdukove povijesti', izjavio je predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat. Dodao je da Maleš, ako nije znao za tiskanje tog kalendara, ima 'moralnu i zapovijednu odgovornost'.

>> U Splitu se srame nevjerojatnog gafa: Tko će odgovarati?

'Tiskanje kalendara za 2012. u kojem se falsificira i na nedopustiv način ignorira najslavniji dio povijsti HNK Hajduka posljednji je u nizu manifestacija društveno neprihvatljivog ponašanja dijela vodstva kluba', istaknuo je Milat. Po njegovim riječima, tiskanjem takvog kalendara uvrijeđene su generacije igrača i navijača Hajduka.

'Hajduk je odbio služiti talijanskim fašistima u njihovoj nogometnoj ligi, jedini je sportski klub u svijetu koji je bio u antihitlerovskoj koaliciji u Drugome svjetskom ratu, jedini je klub koji je za to dobio domaća i međunarodna priznanja, primjerice od De Gaullea, odbio je biti klub JNA, nikad nije izdao, već je proslavio Split', rekao je Milat.

Podupro je odluku Nadzornog odbora Hajduka da se iz uporabe povuče sporni kalendar.

Predsjednik Zajednice antifašističkih udruga Splitsko-dalmatinske županije Krešimir Sršen je istaknuo kako je 'antifašistički Split iznjedrio Hajduka'.

'Split je u Drugome svjetskom ratu bio najantifašističkiji grad u svijetu, od 44.000 stanovnika njih 33.000 bilo je na antifašističkoj strani', rekao je Sršen.

Hajduk je prije nekoliko dana u prodaju pustio kalendar s retuširanim fotografijama klupskih legenda kroz povijest na kojima je zbog crvene zvijezde na dresovima photoshopom uklonjen klupski grb s fotografija.

Pošto je taj potez izazvao zgražavanje i podsmijeh u velikom dijelu javnosti, nadzorni odbor Hajduka na hitnoj telefonskoj sjednici odlučio je da se povuče kalendar s falsificiranim povijesnim podatcima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene