Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvoreno naftno polje najveće u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna kompanija BP počela je u nedjelju zatvarati najveće naftno polja u Sjedinjenim Državama - Prudhoe Bay na Aljasci - nakon što je otkriveno manje curenje nafte, čime je američka proizvodnja srezana za 400 tisuća barela na dan te izazvan rast cijena nafte na američkom tržištu gotovo dva posto.

BP, nad kojim se već provodi istraga zbog znatno većeg curenja nafte otkrivenog na aljaskom naftovodu u ožujku, zasad ne može procijeniti kada bi se mogla nastaviti normalna proizvodnja na tom naftnom polju, zaslužnom za oko osam posto američke domaće proizvodnje sirove nafte.

Pročitajte i ovo Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem Slika nije dostupna Kod polja Žutica Ina otkrila novo naftno polje

Zatvaranje je posljednji u nizu incidenata koji pogađaju BP-jeve poslove na Aljaski, kamenu temeljcu globalnog portfelja te kompanije. Nakon prošlogodišnje eksplozije u jednoj rafineriji, koja je odnijela nekoliko života, te trgovinskog skandala, najnoviji incident zadao je još jedan snažan udarac američkom imidžu te tvrtke.

Prudhoe Bay vodi grupacija predvođena BP-jem, a uključuje vodeće naftne kompanije ConocoPhilips te Exxon Mobil Corp.

BP nije dao nikakve procjene o tome koliko će dugo to naftno polje biti izvan pogona, ali zatvaranje glavne naftne infrastrukture, proces koji traje najmanje nekoliko dana, obično je posljednje za čime se poseže.

Taj prekid proizvodnje, koji će umanjiti svjetsku dnevnu proizvodnju oko pola postotka, izazvao je rast cijena sirove nafte na američkom tržištu čak 1,7 posto, na 76,05 dolara, jer trgovci strahuju da će pridonijeti napetosti na ionako previše napregnutom tržištu. Cijene nafte približile su se rekordnim razinama od 78,40 dolara dosegnutim sredinom lipnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene