Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada danas je priopćenjem i službeno obavijestila hrvatsku javnost o namjeri prodaje dionica Ine putem javne ponude.


U priopćenju se ističe da Vlada objavljuje namjeru prodaje 15 posto redovnih dionica INA-e, uz potencijalnu opciju dodatne prodaje 2 posto redovnih dionica INA-e javnom ponudom, kako je to i utvrđeno njezinim odlukama donesenim na sjednicama Vlade 14. rujna i 13. listopada 2006. godine i objavljenim u Narodnim novinama br. 104/06 i 113/06.

Vezani članci Senzorni vrt Zazelenite svoju okolinu uz Inin Zeleni pojas! Ovalni stan u parkingu - 1 Stan u Zagrebu o kojem ovih dana svi pričaju: "Malo je nezgodno ak' si malo popiješ..."

Navedenim odlukama, kao poticaj njihovom širokom sudjelovanju na javnoj ponudi, hrvatskim državljanima omogućuje se pravo prvenstva i posebna pogodnost kod kupnje redovnih dionica INA-e.

Istim odlukama predviđena je mogućnost sudjelovanja na javnoj ponudi, ali bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti domaćim pravnim osobama i stranim ulagateljima u Republici Hrvatskoj, te hrvatskim državljanima iznad iznosa na koji imaju pravo prvenstva i posebne pogodnosti.

Također, uz javnu ponudu u Republici Hrvatskoj, očekuje se i
institucionalna ponuda u kojoj redovne dionice INA-e mogu biti dalje prodane u obliku dionica i globalnih potvrda o deponiranim dionicama ("GDR-ovi") međunarodnim institucionalnim ulagateljima izvan Republike Hrvatske.

Javna ponuda bit će povezana s prijedlogom uvrštenja redovnih dionica INA-e na Zagrebačku burzu, dok će institucionalna ponuda biti povezana s prijedlogom uvrštenja GDR-ova, koji predstavljaju redovne dionice INA-e, na Službenu kotaciju Agencije za uvrštenje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Londonsku burzu.
Očekuje se da predložena ponuda obuhvati 1,5 milijuna postojećih redovnih dionica.

Također, očekuje se da Vlada Republike Hrvatske, kao dioničar prodavatelj, dodijeli Voditeljima knjige ponuda opciju dodatne alokacije da kupe i dalje prodaju do 200.000 dodatnih redovnih dionica. Navedena opcija može se koristiti unutar 30 dana od dana objave prodajne cijene.

U ponudi neće biti izdavanja novih dionica INA-e.

Merrill Lynch International djeluje kao jedini globalni koordinator i zajedno s RZB Grupom, koju predstavljaju Raiffeisen Centrobank AG Beč i Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, djeluje kao Voditelj knjige ponuda za predloženu ponudu.

Ova objava ne predstavlja ponudu niti poziv na stavljanje ponude za vrijednosne papire koji se u njoj navode, navodi se u priopćenju Vlade.

Kako napominju u Vladinu Uredu za odnose s javnošću, to je priopćenje namijenjeno za distribuciju u Hrvatskoj, a isto priopćenje na engleskom jeziku upućeno je na relevantne inozemne adrese.