Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijska vlada razmatra prijedlog zvan porez solidarnosti, po kojem bi se bankama uveo porez od 0,07 posto, što bi vladi u godini dana dinio 500 milijuna eura.


Austrijski političari predstavljaju ga kao porez solidarnosti profitabilnog bankarskog sektora, a za njegovo uvođenje u Hrvatsku slaže se i Ivan Lovrković, profesor na Katedri za financije Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, piše Večernji list.

Vezani članci Novac - kune Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove" Novac na bankomatu, ilustracija Banke donijele mjere za građane pogođene krizom, oporba nezadovoljna, ministar poručuje: ''Očekujemo više“

Lovriković kaže kako je apsolutno neprihvatljivo da svi plaćaju žrtvu i izvlače državu iz krize osim banaka koje su apsolutno zaštićene i još pritom ostvaruju dobit. Lovriković tvrdi kako će vladine mjere, od kreditiranja do poticanja stanogradnje, imati samo ograničen učinak i od njih će opet najviše profitirati banke. 'Kad su ta sredstva bila na računu HNB-a, za 3 milijarde kuna pričuve banke su dobivale 0,75 posto kamata. Sada će dobiti najmanje od pet do šest posto kamata, što je za njih unosnije nego da je obvezna rezerva ostala ista', kaže  Lovrinović za Večernji list.

I dr. Žarko Primorac drži kako u lošoj privredi ne mogu samo banke biti dobre. Kaže kako banke treba prisiliti da smanje kamate, a ne im nametati nove poreze. Primorac kritizira banke zbog visokih kamata i skupih usluga i upozorava da se i banke trebaju zapitati u kojoj će situaciji biti za godinu ili dvije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju