Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvesti porez solidarnosti

'Neprihvatljivo da svi izvlače državu iz krize osim banaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijska vlada razmatra prijedlog zvan porez solidarnosti, po kojem bi se bankama uveo porez od 0,07 posto, što bi vladi u godini dana dinio 500 milijuna eura.

Austrijski političari predstavljaju ga kao porez solidarnosti profitabilnog bankarskog sektora, a za njegovo uvođenje u Hrvatsku slaže se i Ivan Lovrković, profesor na Katedri za financije Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Lovriković kaže kako je apsolutno neprihvatljivo da svi plaćaju žrtvu i izvlače državu iz krize osim banaka koje su apsolutno zaštićene i još pritom ostvaruju dobit. Lovriković tvrdi kako će vladine mjere, od kreditiranja do poticanja stanogradnje, imati samo ograničen učinak i od njih će opet najviše profitirati banke. 'Kad su ta sredstva bila na računu HNB-a, za 3 milijarde kuna pričuve banke su dobivale 0,75 posto kamata. Sada će dobiti najmanje od pet do šest posto kamata, što je za njih unosnije nego da je obvezna rezerva ostala ista', kaže  Lovrinović za Večernji list.

I dr. Žarko Primorac drži kako u lošoj privredi ne mogu samo banke biti dobre. Kaže kako banke treba prisiliti da smanje kamate, a ne im nametati nove poreze. Primorac kritizira banke zbog visokih kamata i skupih usluga i upozorava da se i banke trebaju zapitati u kojoj će situaciji biti za godinu ili dvije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene