Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadan Vidošević apsolutni je rekorder u vođenju neke hrvatske institucije. Ponovno je izabran na mjesto predsjednika Hrvatske gospodarske komore i tamo će ostati do 2015. - punih 20 godina.


I nakon Nadana, opet Nadan. Političku utakmicu je izgubio ali ovu je premoćno dobio. U povijesti HGK ostati će upisan kao njezin predsjednik u dva puna desetljeća. Nakon izbora koji je bio sve osim neizvjestan Vidošević je oštro upozorio na nedostatak zajedništva hrvatskog državnog vrha.

Vezani članci Slika nije dostupna Vesna Rodić i privatne Vidoševićeve račune naplaćivala Komori Slika nije dostupna Suđenje Nadanu Vidoševiću počinje u petak: "Ako nešto dobro radiš, možeš završiti na sudu"

'Još nikada u 20 godina predsjednik Republike, predsjednik Sabora, predsjednik Vlade, predsjednik Ustavnog Suda, Vrhovnog Suda, predstavnici vjerskih zajednica i predstavnici civilnog društva, nisu sjeli na jednom sastanku, na kojem bi rekli kao oni vide hrvatsko društvo', istaknuo je novi stari šef HGK Nadan Vidošević.

Protukandidati Gordan Žanić i Boris Solumun javnosti nepoznati poduzetnici dobili su po 3 glasa svaki nasuprot Vidoševićevih 55. Zagovarali smanjenja broja djelatnika u Komori i njezinu reformu. Bivši šef TIH-a Zorislav Antun Petrović nije ušao u izbor nije na vrijeme predstavio svoj program. On kaže da poslao program na vrijeme i da je sa svojom kandidaturom samo htio ukazati na nedovoljnu preciznost procedure.

'smatram da bi institucija kao što je Komora bi trebala imati nešto precizniju izbornu proceduru kako bi se izbjegle bilo kakve moguće nepravilnosti', rekao je Petrović. Nakon izbora i Udruga poslodavaca, čije su članice po sili Zakona i članice HGK, oštro je kritizirala rad Komore zazivajući reformu. 'Neprihvatljiv je nesrazmjer resursa, ljudskih i financijskih, kojima raspolaže HGK i rezultata i usluga koje pruža svojim članovima, hrvatskim tvrtkama. Uz to, problematičan je i sam proces izbora predsjednika Komore pa se i tu otvara prostor za promjene i poboljšanja', priopćili su iz HUP-a.

'Komora u veljači slavi 160 godina. Ona je branila hrvatske interese kad Hrvatske nije bilo u tragovima. Samo društva koja obrane vlastite institucija imaju šansu za uspjeh', zaključio je Vidošević. Unatoč kritikama Vidošević je 5 mandatom pokazao da ima znatnu podršku u dijelu poduzetničke elite. No također je zanimljivo da se puno moćniji HUP, koji ga je kritizirao nije odlučio postaviti svog igrača za protukandidata.