Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagodili se sa USKOK-om

Zlatar: Đurekovi suoptuženici priznali krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica suoptuženika bivšeg zlatarskog gradonačelnika Marijana Đureka, Zoran Zeba i Vlado Kavać priznali su kaznena djela za koja ih se tereti i nagodili se s USKOK-om, nakon čega su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne.

Nagodbu s USKOK-om Zeba, inače vlasnik jedne građevinske tvrtke te Kavać, bivši ravnatelj Županijske uprave za ceste, postigli su na sjednici optužnog vijeća koje bi trebalo potvrditi optužnicu protiv Đureka, optuženog da je založio kompletnu imovinu Zlatara i grad oštetio za više od 26 milijuna kuna.

Odluku o tome hoće li optužnicu potvrditi ili vratiti USKOK-u na doradu optužno vijeće suca zagrebačkog Županijskog suda Zdravka Majerovića donijet će na idućem ročištu 29. ožujka. No, ta se optužnica neće odnositi na Zebu i Kavaća koji su se nagodili na uvjetne kazne od godine dana, odnosno deset mjeseci zatvora u koji neće ići ako u iduće tri godine ne počine novo nedjelo.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

>> Grad Zlatar bivši gradonačelnik doveo do bankrota

Uz Đureka, koji se nije pojavio na današnjem ročištu, USKOK tereti još šest optuženika - obrtnika Matu Crnca, direktoricu jedne tvrtke Maricu Duktaj te nadzorne inženjere Marijana Posarića, Željka Šutinu i Alojza Kokoleka.

Po optužnici, Đurek je kao gradonačelnik, od travnja 2005. do svibnja 2009., s Crncem, Duktaj i Zebom, protivno Zakonu o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije, zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su napravili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili tzv. privremene situacije za radove koje nisu u cijelosti obavili.

Kako bi osigurao novac Đurek je za kredite založio nekretnine i poslovne udjele u gradskom vlasništvu. Tako je uzrokovao prezaduženost i blokadu gradskoga računa, a grad je oštećen za 26,8 milijuna kuna. Optužen je i jer nije vodio poslovne knjige, dok se njegovom suoptuženiku Crncu na teret stavlja i neplaćanje više od 560 tisuća kuna PDV-a. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene