Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni 'šerif'

Grad Zlatar bivši gradonačelnik doveo do bankrota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz 'štedljivog' proračuna vjerojatno će biti pokrivani i dugovi nekih jedinica lokalne samouprave, koje su svojim proračunima raspolagale kao pijani milijunaši.

Nakon Slavonskog Broda tako je bankrotirao i Grad Zlatar. Bivši gradonačelnik grad je zaduživao godinama, no još gore, državna revizija nije ništa poduzimala. Sada su na redu krim policija i državno odvjetništvo. Zlatar se zadužio za tri gradska proračuna, a po zakonu se smije zadužiti samo petinu proračuna. 'Bivši načelnik praktički je općinu doveo do bankrota i mi ćemo tu morati pomoći', kaže ministar financija Ivan Šuker. Pitanje je kako je to uspio bez državnog blagoslova. 'Vlada Republike Hrvatske treba dati jamstva gradu da se može zadužiti', kaže Vladimir Goleš, pročelnik Upravnih poslova Zlatara.

Pročitajte i ovo Prosvjed o obnovi Zagreba - 2 Ne zna se motiv Na teretanu i kafić u Zlataru ispalio projektil iz zolje. Već satima traže napadača: "Policija pregledava nadzorne kamere" Slika nije dostupna Stravična nesreća U sudaru poginula dvojica mladića, ozlijeđen i saborski zastupnik HDZ-a

A revizijska služba treba zabraniti beskrajna zaduživanja ako je gradski dug na kraju svake godine sve veći. Bivši gradonačelnik, tvrde u gradskom poglavarstvu, svima je krio mahnito dizanje kredita. Novac je potrošio na asfaltiranje. Na vinske ceste, kaže sadašnji gradonačelnik Miroslav Kopjar, ali i na štošta drugo. Na pitanje što sve, u uredu novog gradonačelnika odgovaraju da ih puno pitamo. Pošli smo stoga pitati starog gradonačelnika. No, zatekli smo njegovu suprugu i ništa nismo doznali. 'Nema potrebe da priča nešto', poručila je.

I dok krim policija traži nestali novac, iskopčava se javna rasvjeta. Ako žele vrtić, roditelji će sada plaćati dvostruko - 1400 kuna. A od ožujka nitko od gradskih djelatnika ne prima plaću. 'Ima teta kojima muževi ne rade, koje žive samo od te plaće, posuđuju, iskoristili su minus', kaže ravnateljica vrtića Biserka Žerjavić. 'Bojimo se grijanja, jer mi 1.000 kuna za mjesec dana nemamo za platiti. Ako nam iskopčaju grijanje slijedi, naravno, i iskopčanje struje', strahuje ravnateljica knjižnice Lovorka Puklin.

U mrtvačnici su struju, pa time i ventilaciju, već iskopčali.
Iako plaće mole od svetog Nikole, prvenstveno vjeru polažu u ministra Šukera. I premijerku Kosor su iz općine molili da ih primi, što je i Kosor najavila, kako bi se vidjelo što učiniti u toj teškoj situaciji. A iz te situacije Zlatar će izvlačiti drugi gradovi koji su, za razliku od njih, odgovorno poslovali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene