Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško ubojstvo

20-godišnjakinja priznala ubojstvo bebe, majka je još dvoje jako male djece: "Treba ispitati supruga"

Aktualno Galerija Ubijena beba Ubijena beba Foto: Nikola Mraovic/Pixsell Katarina Jusić Mezga Katarina Jusić Mezga Foto: Vijesti Nove TV u 14 Pravosudna policija u Gospiću - 3 Pravosudna policija u Gospiću - 3 Foto: Vijesti Nove TV u 14 Pravosudna policija u Gospiću - 4 Pravosudna policija u Gospiću - 4 Foto: Vijesti Nove TV u 14 +2 U bunaru pronađeno tijelo bebe Galerija 1/7 >>
Dvadesetogodišnja djevojka dovodi se u sumnju da je ubila novorođeno dijete te ga bacila u bunar u selu na području općine Perušić. Dijete je slučajno pronašao mještanin. Određen joj je jednomjesečni pritvor, a zločin je u prvom razgovoru s policijom priznala. Trenutačno se brani šutnjom.

Djevojku se sumnjiči da je ubojstvo djeteta počinila između 30. srpnja i 4. kolovoza. Trenutačno se nalazi u istražnom zatvoru.

Svi su mještani u dubokom šoku. "Ne znate koja nesreća koga goni u životu, a najvjerojatnije je to posljedica poslijeporođajnog stresa", kaže mještanin Marinko. Nikoga ne osuđuje, kaže, jer "činjenice ne znamo".

Nikola Tomašević kaže kako se dogodio poprilično ružan čin. "Apsolutno svi ljudi koji su tu, od roditelja, normalno, tate, koji je to sve sam vidio, svi su užasnuti tim činom."

Detalje je za Dnevnik Nove TV doznala novinarka Katarina Jusić Mezga, koja je potvrdila kako se žena sada nalazi u Gospiću u istražnom zatvoru, gdje joj je mjesec dana pritvora odredio sudac istrage županijskog suda u Karlovcu, zbog straha od utjecaja na svjedoke i ometanja istrage.

"Informacije o ovom događaju cure na kapaljku, a u Perušiću možemo reći da vlada zakon šutnje. Nad djevojkom će, kako saznajemo, biti provedeno vještačenje", javila je Jusić Mezga, koja dodaje i kako se jako teško dolazi do detalja toga stravičnog slučaja, "svi su u informacijama suzdržani. Ovaj je događaj potresao cijeli kraj i takvo što se ovdje ne pamti".

20-godišnjakinju se zasad tereti za teško ubojstvo, a ne čedomorstvo, odnosno usmrćenje. Za teško ubojstvo kazna je od 10 godina do dugotrajnog zatvora.

Pročitajte i ovo Boysi dolaze na sud - 7 grčki mediji Traga se za vođom hrvatskih navijača u Grčkoj: "Porijeklom je iz BiH, pobjegao je s još 10 osoba"

Majka još dvoje djece

Državno odvjetništvo i karlovački sudac istrage nisu se usuglasili oko pritvorskih razloga za 20-godišnjakinju, doznaje Hina.

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je u četvrtak da je sudac istrage samo djelomično prihvatio njihov prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, tj. samo za bojazan od utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela.

Državno odvjetništvo izjavilo je žalbu u odnosu na taj dio odbijenog prijedloga, uz obrazloženje da je pritvaranje tražilo osim "zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške".

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Mladen Kosijer svoje je stajalište pojasnio Hini riječima da je kaznena prijava podnesena zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva, ali da se zasad ne može znati hoće li tako i ostati, odnosno radi li se zaista o teškom ubojstvu ili nekoj drugoj kvalifikaciji.

Tek slijede medicinska i psihijatrijska vještačenja, podsjetio je Kosijer, ističući da su vještaci ti koji trebaju utvrditi radi li se u ovom slučaju možda o postporođajnoj depresiji, a kaže i da on zasad nije našao elemente za stavak "posebno teških okolnosti kaznenog djela".

"Odredio sam istražni zatvor, treba ispitati supruga, majku i druge svjedoke, a da osumnjičenica ne utječe na njih, ali uz to još puno toga treba utvrditi, a vještačenja nerijetko traju dugo", kazao je sudac.

Županijsko državno odvjetništvo je priopćilo da su u Karlovcu 15. kolovoza u službi dežurstva proveli prvo ispitivanje 20-godišnjakinje osumnjičene da je od 30. srpnja do 4. kolovoza 2023. na širem području općine Perušić počinila kazneno djelo teškog ubojstva po stavku koji se odnosi na ubojstvo posebno ranjive osobe, odnosno na štetu tek rođenog djeteta.

Policija je priopćila da je tijelo novorođenčeta pronađeno 4. kolovoza, a portal Slobodna Lika objavio je da je tijelo nađeno u mjestu Prvan Selo kod Perušića u seoskom bunaru. Bilo je umotano u crnu vreću i bačeno u bunar pun vode, a navodno ga je pronašao stočar kada je došao uzeti vode da bi napojio stoku.

Kako Hina neslužbeno saznaje iz dobro obaviještenih izvora, osumnjičenica je majka dvoje vrlo male djece, o kojoj se sada brinu njezin suprug i majka. Na policiji je navodno najprije priznala zločin, ali se u daljnjem tijeku postupka brani šutnjom.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene