Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MREŽA KRIJUMČARA

USKOK podignuo optužnicu protiv 23 osobe: Država ostala bez više od sedam milijuna kuna?

Velika akcija policije, ilustracija
Velika akcija policije, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je podigao optužnicu protiv 23 osobe pred osječkim Županijskim sudom zbog krijumčarenja duhana čime su državu, kako se sumnja, oštetili za više od sedam milijuna kuna.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, USKOK je nakon provedene istrage podigao optužnicu pred osječkim Županijskim sudom protiv 23 hrvatska državljana rođenih između 1951. i 2002. godine. 

Prvookrivljenog 30-godišnjaka tereti se da je, od prosinca 2020. do lipnja 2021. godine, u Osijeku i drugim mjestima, okupio i povezao ostale okrivljenike u zločinačko udruženje radi kontinuirane nabave i preprodaje velikih količina sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija.

Sumnja se da je osiguravao novac potreban za kupnju duhana te s još dvojicom okrivljenika i njima povezanim osobama, dogovorio stalnu nabavu velikih količina sitno rezanog duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu.

Prvookrivljenik je optužen da je organizirao prijevoz duhana radi isporuke kupcima, za što je angažirao okrivljene suradnike, ali i druge, za sada nepoznate osobe, koje su duhan vlastitim, posuđenim ili iznajmljenim vozilima prevozili na prethodno dogovorene lokacije.

Prilikom prijevoza prva petorica okrivljenika su se kretali ispred njih u automobilima kao prethodnica s ciljem uočavanja policijskih i carinskih kontrola, sumnja USKOK, a na taj je način prvokrivljenik osobno ili putem članova zločinačkog udruženja isporučio 6,7 tona sitno rezanog duhana ostalim okrivljenicima i drugim kupcima, koji su duhan dalje prodavali na ilegalnom tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna među ogrjevnim drvima Planirao otvoriti tobacco shop? Pokušao prevesti u Hrvatsku oko 15.000 kutija cigareta
Pročitajte i ovo Velika akcija policije, ilustracija više od 10 tona Carinska uprava o velikoj zapljeni duhana na Bajakovu:" Još jedan u nizu uspjeha korištenja najsuvremenije tehnologije"

Policijski i carinski službenici zatekli su članove zločinačkog udruženja i s njima povezane osobe u prijevozu daljnje dvije tone sitno rezanog duhana.

Članove zločinačkog udruženja USKOK tereti da su na ovaj način ukupno nabavili 8,7 tona sitno rezanog duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija i da su državni proračun neplaćanjem trošarina oštetili za 7,1 milijun kuna. Sumnja se da su pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 742.000 kuna i međusobno je podijelili sukladno svojim ulogama i dogovoru.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene