Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija trajala 27 sati

Kopački rit: Policija ulovila ribokradice s velikim plijenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 27-satnoj policijskoj akciji na području Kopačkog rita otkrivena su tri krivolovca kod kojih je pronađeno oko 100 kilograma ribe te oprema za krivolov.

U Parku prirode Kopačkome ritu provedena je organizirana i planirana akcija nadzora protuzakonitog ribolova te su privedena tri krivolovca kojima je oduzeto stotinjak kilograma ribe, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Akciju, koja je trajala 27 sati, proveli su nadzornici parka u suradnji s pograničnom policijom u Belome Manastiru, stoji u priopćenju u kojem se dodaje da je rezultat akcije privođenje trojice osumnjičenih zbog protuzakonitog ribolova.

>> UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit

Njima je oduzeto oko 100 kilograma ribe, od kojih je većina u lovostaju, dva čamca, izvanbrodski motor, mreže i druga oprema za krivolov te je otkriveno mjesto na kojem su osumnjičeni boravili duže vrijeme.

U tijeku je istraga protiv privedenih osoba koje su otprije poznate nadzornicima i policiji po sličnim djelima.

Ovakva djela ozbiljna su opasnost za prirodu, a posebnu težinu daje činjenica da se to dogodilo u Parku prirode Kopačkome ritu, koji je najvažnije i najveće mrijestilište slatkovodne ribe u ovom dijelu Europe, a slatkovodna riba je među najugroženijim vrstama uopće, stoji u priopćenju ministarstva.

Ravnatelj Kopačkog rita iznimno zadovoljan hvatanjem ribokradica

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić izjavio je kako je iznimno zadovoljan suradnjom nadzorne službe Parka prirode i policije u spomenutoj akciji otkrivanja ribokradica.

'Cilj nam je čestim akcijama maksimalno spriječiti krivolov u Kopačkome ritu koji je posebna oaza ribljeg fonda u ovom dijelu Europe', istaknuo je Opačić i dodao da je najstrašnije od svega to što je krivolov 'obavljen kad riba koja se mrijesti, među ostalom i štuka i smuđ, ima pravo na mir i prirodnu reprodukciju'.

Riba je u vrijeme mrijesta troma i lako se lovi, što nesavjesni pojedinci protuzakonito čine, rekao je Opačić i dodao da u Kopačkome ritu obitavaju 44 različite vrste slatkovodne ribe. Istaknuo je kako je vrlo važno da se uhvaćeni ribokradice, kojih neme samo u Kopačkome ritu, nego na svim vodama, odgovarajuće kazne.

Glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave Dario Premec rekao je da je protiv tri osobe iz Osijeka, uhvaćene u protuzakonitom ribolovu, policija podnijela kaznene prijave mjerodavnome Općinskom državnom odvjetništvu te da je za takve protuzakonite radnje kazna do tri godine zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene