Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.


Podignuta je optužnica protiv referentice koja je, sumnja se, uzela 974.000 kuna općinskog novca.

Optužnicom koju je nakon provedene istrage pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao USKOK okrivljenici rođenoj 1971. godine stavlja se na teret da je u razdoblju od 22. kolovoza 2008. do 21. listopada 2019. kao referentica za društvene i opće poslove u Odjelu za upravne djelatnosti Općine Generalski Stol, između ostalog zadužena i za poslove platnog prometa te isplata pomoći iz socijalnog programa Općine i programa potpora poljoprivrednicima, u namjeri da si pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist sa žiro-računa Općine putem aplikacije elektroničkog bankarstva, za čije korištenje je u ime Općine bila ovlaštena, kroz ukupno 1789 različitih transakcija isplaćivala novčana sredstva na veći broj svojih osobnih tekućih računa otvorenih u različitim bankama.

Ilustracija Prevaranti na kućnom pragu, dio građana im je posebno na piku: Žrtve su same u ruke lopovima dale desetke tisuća kuna

Okrivljenica se također tereti da je radi prikrivanja isplate novčanih sredstava na svoje privatne račune u razdoblju od 9. listopada 2017. do 21. listopada 2019. prepravljala izvatke po transakcijskom računu Općine. U tim je izvadcima neistinito navodila da su isplate izvršene u korist različitih fizičkih i pravnih osoba sa svrhom raznih oblika subvencioniranja, naknada i pomoći, a potom ih je predavala u računovodstvo Općine radi knjiženja iako je znala da njihov sadržaj ne odgovara istini.

Ilustracija Kako se krade u Hrvatskoj? Veliko istraživanje otkrilo tko je tipični hrvatski prevarant
Ilustracija Na crnom tržištu postižu visoku cijenu: ''Mirisni lopov'' mjesecima je bio u posebnoj akciji

Na opisani način okrivljenica si je na štetu proračuna Općine Generalski Stol pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 974.083,40 kuna, priopćio je USKOK. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju