Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gucić pronevjerio desetke milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog više kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju optuženi su da su nezakonito pribavili desetke milijuna kuna.

Optužene Josip Gucić (50.), Krsto Romić (46), Zvominir Gucić (69.), i još pet osoba, G.J. (61.),.B. (47.), G.Č. (45.) i Z.S. (44.) se tereti da su od 1.siječnja 1993. do 31. prosinca 1997. poslovali protivno zakonu glede uporabe i upravljanja imovinom radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, objavljeno je na web stranici Državnog odvjetništva. 

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

Gucić je optužen kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu i ovlašteni punomoćnik off shore kompanije s Britanskih djevičanskih otoka, Romić kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba, te sin Zvonimir kao vlasnik i direktor dva društva sa sjedištem u Njemačkoj. 

Ostali optuženi G.J., N.B. i G.Č. počinili su kaznena djela u kao direktori društva s ograničenom odgovornošću iz Rijeke, a Z.S. kao direktor jednog zagrebačkog hotela.

Optuženi su novčana sredstva koja je zagrebačko trgovačko društvo primilo kao korisnik kredita banke, a ostala trgovačka društva iz grupacije bili sudužnici obveze povrata kreditnih sredstava; doznačavali inozemnim trgovačkim društvima u Njemačkoj, Irskoj i off shore kompaniji na Britanskim djevičanskim otocima te jednom riječkom trgovačkom društvu.

Kao osnovu novčanih doznaka naznačili su avansno plaćanje robe te odobravanje zajmova, a potom bi navedena inozemna društva i riječko trgovačko društvo lišili obveze isporuke robe i povrata primljenih novčanih sredstava.

Z.G. se još, kao punomoćnik off shore društva, tereti da je sa Z.S., direktorom zagrebačkog hotela tijekom 1995. pribavio nepripadnu materijanu korist na štetu hotela, a u korist off shore društva tako da je doznačavao novac u korist društva na ime plaćanja usluge promidžbe hotela znajući da te usluge nisu i neće biti obavljene.

Tako su Gucić i Romić za off shore tvrtku s Britanskih djevičanskih otoka pribavili materijalnu korist od 29.380.665,00 kuna, a J.G., K.R. i Z.G. za dvije tvrtke u Njemačkoj iznos od 33.856.315,54 kuna i 19.066.985,44 kuna, dok su okrivljeni prvo i drugo optuženog  pribavili za tvrtku iz Irske 10.576.715,75 kuna.

J.G., K.R., G.J., N.B. i G.Č. nezakonito su pribavili iznos od 76.445.108,90 kuna za trgovačko društvo iz Rijeke. 

Optužene Z.G. i Z.S. tereti se da su pribavili nepripadnu materijalnu dobit za već spomenutu off shore tvrtku s Britanskih djevičanskih otoka u ukupnom iznosu od 52.624.848,64 kuna, a za koji iznos su oštetili jedan hotel sa sjedištem u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene