Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima velike planove

Tek mu je 18, a već privukao pozornost informatičkog svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Student prve godine američke visoke škole za menadžment i tehnologiju pronašao je desetak grešaka, i zaradio više od 5 tisuća dolara. Zahvaljujući Josipu Franjkoviću, internetom možete surfati bezbrižnije, a sada planira i osnivanje tvrtke.

'Negdje u petom razredu sam dobio kompjuter, to su većinom bile igrice, ponekad internet preko modema starog, a 2., 3. srednje sam se baš počeo baviti sigurnošću', kazao je Josip čije su mete stranice poput Facebooka, You Tubea, Googlea. Pronalazeći greške, čini ih sigurnijima. Svoju prvu grešku ulovio je upravo na intenetskom divu – Googleu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osumnjičeni lovac? Muškarac upucao psa, okrenuo se i otišao, vlasnici zgroženi: "Lako je mogao i netko od nas nastradati'' Ilustracija Opalio sa zadnjeg sjedišta Pas upucao lovca: Muškarac pronađen mrtav u kamionetu. Glavni osumnjičeni njegov ljubimac

'Ima više vrsta grešaka, a većinom je da nekome mogu preuzeti account, da tuđe podatke mogu gledati, privatne mobitele, adrese i slično', objasnio je. Prijavio ih je desetak i za svaku dobio i nagradu. Na računu je prikupio više od 5000 dolara. 'Dobar je osjećaj, adrenalin pukne kad otkrijem takvu grešku, baš me pogodi jer znam da ću dobiti nešto i znam da je puno ljudi tražilo grešku, a oni je nisu našli', kazao je Josip.

>>
Sa 13 mu nudili posao, no on je želio obrazovanje

Grešku u Facebookovom kodu pronašao je slučajno. No, njegovo ime nije slučajno među 250 Googleovih lovaca na greške i stotinjak Facebookovih. 'Google Hall of fame i Facebook ima White Hat, to su liste na koje oni stave ljude koji su našli greške. To je referenca poslije za buduće poslove ili slično', rekao je.

Internetska sigurnost je ono čime se želi baviti, i to u Hrvatskoj. S kolegama planira tvrtku u kojoj će testirati web stranice, otkrivati greške u sustavima. 'U Hrvatskoj baš nije razvijeno to polje sigurnosti pa ću ja pokušati nešto otvoriti, možda nešto bude', Kazao je Josip.

Koliko je Josip dobar u onome što radi znaju i profesori koji ga hvale. 'Josip je nevjerojatan student, tip studenta kakvog želimo u našim programima. Pametan je, samoinicijativan. Da bi netko postigao njegove rezultate treba puno volje i vježbe, njemu jako dobro ide', kazao je Shawn Sturgeon, prodekan za nastavu. Tek mu je 18 godina, a već je dobio punu pozornost informatičkog svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene