Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarna otkrića

Mlada riječka znanstvenica na tragu lijeka za maligne bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako nastaju maligne bolesti i kako ih izliječiti? Odgovore na ta pitanja traži mlada riječka znanstvenica Slađana Bursać. Već sada se njezina otkrića mogu nazvati revolucionarnima, a u budućnosti bi mogla koristiti pronalasku lijeka za maligne i druge teške bolesti.

Slađana Bursać istražuje sintezu ribosoma u ljudskim stanicama, a o tome koliko su njezini nalazi važni, govori i osvajanje prestižne stipendije Za žene u znanosti.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Mnogo je pitanja, a još više mogućih odgovora do kojih Slađana pokušava doći. 'Sretni ste kada dobijete rezultate. Znanost je stvarno jedan dugoročan proces i na neke rezultate stvarno morate čekati godinama', kažeova mlada znanstvenica.

Ona je na sjajnom putu - njezino otkriće može pomoći u otkrivanju lijeka za maligne tumore. 'Tako da će to imati velik doprinos na znanstvenoj sceni, potaknut će brojne istraživaće u svijetu da se nastave time baviti i razjašnjavati dalje taj mehanizam', kaže Slađana.

>> Mlada hrvatska arhitektica osvojila prvu nagradu u New Yorku

Upravo je to jedan od razloga zašto je Slađana osvojila jednu od četiri prestižne stipendije. 'Bila sam jako iznenađena i jako sretna kad sam saznala da sam dobila tu stipendiju. Ona je veliko priznanje za moj rad, a predstavlja i poticaj za moj daljnji znanstveno-istraživački rad', kaže.

Kolege to nije nimalo iznanadilo. 'Slađana je jedna vrlo energična mlada osoba koja se vrlo hrabro hvata u koštac sa svim problemima na koje se naiđe u svakodnevnom laboratorijskom radu', kaže njezina kolegica dr.sc. Vedrana Filić Mileta.

Osim što je uspješna znanstvenica, Slađana je i majka četverogodišnje Kiare. 'Svaki slobodni trenutak nastojim provesti s njom i sa svojom obitelji i upravo su mi oni najveća podrška i daju mi snagu da izdržim', kaže.

Znanost se, kaže, živi, ali ona taj posao obožava i nada se da će doći do spoznaja koje će pomoći u liječenju oboljelih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene