Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U konkurenciji arhitektonskih 150 radova na natječaju u New Yorku prvo je mjesto pripalo - timu od petero mladih arhitekata iz Hrvatske (Josip Zaninović, Krešimir Renić, Ana Ranogajec, Branko Palić).


Pobjednički rad mladog tima osvojio je žiri idejom da se iznad pročišćivača voda sagradi društveni centar s višenamjenskim bazenom na krovu. 'Kada je on djelomično napunjen mogu se paralelno događati namjena bazena, košarke ili rukometa, ili u zimskom djelu se može naplaviti samo djelomično i onda dobivamo jedno klizalište', kazala je znanstvena novakinja Tamara Marić.

Vezani članci Organizatori (Foto: Dnevnik.hr) Teško da ljepša slika Hrvatske može otići u svijet: Zbog ovih je mladih ljudi Osijek ove godine pucao po šavovima Jokerove stube (Foto: boredpanda.com) Jokerove stube postale turistička atrakcija, svi žele zaplesati i slikati se na njima

Na radu koji je na njujorškom natječaju u konkurenciiji 150 radova osvojio prvo mjesto - radila je i Tamara. Ni ona, ni kolege, a ni profesori nisu očekivali pobjedu, ona ih je oduševila.

'To što smo u Hrvatskoj, što smo mali, što smo negdje još uvijek nepoznati u svijetu kao stručnjaci, pogotovo u tom području, danas imamo velike šanse s ovim mladim ljudima koji se bez straha angažiraju po cijelom svijetu', kazala je profesorica Bojana Bojanić Obad Šćitaroci.

>> Čakovčanka Ana Golubić Brozović ima baš to!

S kolegom Lukom Tamara izradila je Vodič arhitekture Zagreba koji uskoro ide u drugo izdanje. 'Primarno je za arhitekte, ali naravno i za turiste', kazala je. Njezina hrvatska mentorica nada se da će Tamara svoje znanje i u budućnosti dijeliti s drugima. 'Naravno da je moja nada da ' će ona biti ta koja će ostati ovdje onoga trenutka kada ja odem', kazala je profesorica Obad.

Tamara se, osim natječajima i poslom, bavi i doktoratom na kojem paralelno radi u Zagrebu i Beču. Htjela bi pokrenuti i suradnju dvaju fakulteta. Ne sumnjamo da će to, kao i sve drugo čime se biti uspješno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook