Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U području biomedicine, među mladim kolegama, u Hrvatskoj joj nema ravne. Njezine znanstvene radove citiraju svjetska sveučilišta, a njezina predavanja upijaju kolege diljem Europe.


Matea Nikolac Perković, s Instituta Ruđer Bošković, traži lijek protiv Alzheimerove bolesti, a na putu do tog otkrića svratila je u našu - Bolju Hrvatsku.

Vezani članci Slika nije dostupna BITI ZNANSTVENIK U HRVATSKOJ 'Sustav je demotivirajući za mlade ljude' Slika nije dostupna MALI LABORATORIJ ZA VELIKU ZNANOST Hrvatskim znanstvenicima 2 milijuna eura za istraživanja

U Mateinom laboratoriju sve je podređeno jednom cilju - traženju lijeka protiv Alzheimerove bolesti.

'Ono što ja istražujem je uloga jednog malog proteina, koji se naziva moždani neurotrofni čimbenik. Neki naši radovi su pokazali da ima učinak i na razvijanje drugih simptoma demencije, to su različiti psihološki simptomi. Recimo osobe s demencijom često razvijaju i depresiju, i psihozu', objašnjava Matea za Dnevnik Nove TV.

Ova mlada znanstvenica otkrila je da kako gubimo protein, koji svatko od nas nosi u sebi, gubimo i pamćenje.

HELPBALKANS - Martina Čuljak je Bolja Hrvatska!

'Mislim da je to malo sci-fi, da će jednog dana postojati lijek, ali ideja je da se što više radi na tome da se demencija što ranije dijagnosticira', kaže Matea. Za svoj rad proglašena je najboljom mladom hrvatskom znanstvenicom, u području biomedicine.

'Počašćena sam, to meni osobno za moju karijeru dosta znači, to je ipak nagrada koja se onda vidi i u životopisu, vide je i drugi, tako da se nadam da će mi biti dodatna pomoć za kasnije', dodaje Matea.

Karijeru gradi na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković, a o tome koliko je uspješna govore i brojke. Sa samo 30 godina već je napisala 24 znanstvena rada i 7 poglavlja u stručnim knjigama.

Njezina predavanja slušali su studenti u Sloveniji, Austriji, Grčkoj. Uz naporan radni tempo na Institutu, do Nove godine postavila si je još jedan cilj - završetak i obranu doktorskog rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook