Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šuška se, šuška

BMW Z2: Stiže novi roadster iz Bavarske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bavarski proizvođač sprema se predstaviti novi Z2 kojime planiraju 'comeback' na tržište cjenovno pristupačnih sportskih automobila.

Glasine o novom BMW Z2 Roadsteru kolaju već godinama, međutim, kako je prolazilo vrijeme ništa se konkretno nije događalo u vezi ovog modela te nam nije preostalo ništa drugo nego da ovu vijest privremeno bacimo u ladicu. Srećom, došlo je vrijeme da skinemo prašinu jer su se pojavile nove informacije o budućem proizvodnom modelu pod oznakom Z2.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Nakon što je Z4 Coupe prešao u viši cjenovni razred, ostala je rupa u ponudi i prava prilika za novog nasljednika jednostavnijeg Z3 modela.

Predsjednik BMW-a, Norbert Reithofer, navodno nije preveliki obožavatelj Z2 modela, međutim čini se da odbor direktora bavarskog auto-diva počinje shvaćati da ne bi smjeli tako lako prepustiti ovaj dio tržišta konkurentima poput Mazde MX-5.

Novi Z2 definitno će biti roadster model s mekim krovom. Što je još bolje, gotovo je sigurno da neće biti na prednji pogon. U ovom trenutku, inženjeri iz odjela za istraživanje i razvoj u Münchenu rade kao pčelice ne bi li ustanovili bi li klasični stražnji pogon bio najbolji izbor ili bi ipak bilo bolje okušati se s novom 4X4 platformom.

U varijanti sa stražnjim pogonom, radi se o modificiranoj matrici sa stražnjim pogonom koju BMW priprema za nadolazeće coupe i kabriolet izvedbe serije 1 i 3. Štoviše, ovo ne bi bila samo trenutna mjera, već nova podjela i nova strategija prema kojoj bi modeli serije 1 u bilo kojoj karoserijskoj izvedbi zadržali stražnji pogon čak i nakon 2020. godine.

Z2 trebao bi biti dostupan s tri različite verzije 2.0-litrenih benzinskih četverocilindričnih agregata s turbo punjenjem u rasponu od 170 do 272 KS, BMW-ovskim žargonom – 18i, 20i, 28i. Na obzoru je i 2.0-litreni turbo-dizelaš sa 184 KS ili 204 KS.

Obzirom da se novi roadster razvija u sklopu 'i' projekta i BMW-ovog EfficientDynamics programa, realno je za očekivati da bi se mogla pojaviti hibridna, ali i potpuno električna verzija. Ukupna masa automobila neće prelaziti 1.000 kg.

Službeno predstavljanje modela Z2 zakazano je za kraj 2013. Godine, a vjerujemo da će novi Z2 ipak na kraju doći sa stražnjim pogonom. Razvoj i testiranje novog modela proces je koji traje oko 7 godina i čini se da Bavarci napokon vide svijetlo na kraju tunela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene