Geolozi namibijske tvrtke koja se bavi iskapanjem dijamanata Namdeb, u potrazi za dijamantima, uz namibijsku su obalu otkrili drugu vrstu blaga, pronašavši olupinu broda starog pola tisućljeća, koji je prevozio zlatnike, brončane topove i slonove kljove.


'Geolozi su u olupini pronašli dobro očuvane predmete, među kojima šest brončanih topova, nekoliko tona bakra, više od 50 komada slonovih kljova, navigacijske instrumente, oružje, kositreni pribor za jelo i nekoliko tisuća komada španjolskih i portugalskih zlatnika koji datiraju iz razdoblja između 1400. i 1500.', rekla je za Hilifa Mbako, glasnogovornica tvrtke Nambdeb, koju su osnovali tvrtka De Beers i namibijska vlada.

Vezani članci Princ Harry, Mrghan Markle (Foto: Pixsell) Objavljena prva snimka šarmera Archieja: Najslađi član kraljevske obitelji pozirao za kamere! Meghan Markle (Foto: Getty Images) Meghanina dirljiva posveta princezi Diani: Jednim je potezom prizvala davno minula vremena

Iskapanja, koja je u blizini otkrivene olupine obavljala tvrtka odmah su obustavljena. Arheolozi vjeruju kako je riječ o najstarijoj do sada pronađenoj olupini u području subsaharske Afrike, prenio je BBC.

U Namdebu nagađaju kako bi se moglo raditi o brodu portugalskog istraživača Bartolomeua Diaza, koji je nestao oko 1500. On je 1488. bio prvi Europljanin koji je oplovio rt Dobre nade.

S obzirom da olupina krije mnoge odgovore i pitanja, na mjesto njezina otkrića španjolska i portugalska vlada poslale su skupine stručnjaka koje će obaviti daljnja istraživanja.